Septembrie, luna cea mai "scumpă"
Banca Naţională şi-ar putea revizui prognoza inflaţiei din acest an, după scumpirile masive din luna septembrie.
Articol de Iulian Olescu, 10 Octombrie 2012, 20:46
Potrivit datelor anunţate, miercuri, de Institutul de Statistică, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la alimente - legumele, pe primul loc: aproape 10% în plus faţă de august.
Inflaţia anuală a depăşit în septembrie nivelul de 5%, în principal pe seama scumpirii alimentelor.
Analiştii se aşteptau la o creştere în a doua jumătate a anului, însă aceasta a surprins prin amploarea sa - o valoare ce depăşeşte 5% reprezintă un salt deja foarte mare, mai ales având în vedere faptul că până la sfârşitul anului mai sunt unele preţuri importante care urmează să crească - de exemplu, cele la încălzire sau la produsele energetice, apreciază analistul economic Aurelian Dochia.
"Fără îndoială că cifra totată pe 2012 va fi mult în afara ţintei Băncii Naţionale şi va pune mari probleme pentru toată lumea. În primul rând consumatorii, care evident că îşi vor vedea puterea de cumpărare redusă semnificativ. În al doilea rând producătorii, agenţii economici, care se trezesc din nou într-un mediu cu incertitudine mai mare, dar şi pentru guvern şi pentru administraţie, pentru că va trebui ca bugetul pe 2013 să fie construit în cu totul alte condiţii decât cele care se gândeau până acum. Deci sunt multe modificări, care vor avea un impact semnificativ", a apreciat acesta.
A.Vasilescu: Rata inflaţiei pe 2012 s-ar putea dubla
Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu crede că, în noile condiţii, rata inflaţiei pe întregul an s-ar putea dubla.
Vasilescu anticipase o cifră apropiată de 5% pentru inflaţia anuală din septembrie şi este de părere că Banca Centrală nu îşi modifică ţinta pe parcurs, în funcţie de schimbarea condiţiilor economice.
Totodată, Adrian Vasilescu mai crede că evoluţia ascendentă a inflaţiei se va tempera în următoarele luni.
"Probabil că inflaţia nu va creşte cu mult peste acest nivel. S-ar putea ca în octombrie să vedem chiar un uşor recul, dar, în acelaşi timp, şocul s-a produs. De aici încolo vor fi creşteri lente. Cred că anul îl vom încheia cu o inflaţie între 5 şi 6", a estimat Vasilescu.
Economiştii şefi ai unora dintre cele mai importante bănci comerciale din România consideră, într-o analiză realizată de Hotnews, că BNR va continua să întărească procesul de control al lichidităţii din piaţă, dar în acelaşi timp nu exclud posibilitatea ca Banca Centrală să majoreze nivelul ratei dobânzii de politică monetară în prima parte a anului viitor, însă numai dacă aşteptările românilor privind creşterea inflaţiei s-ar inflama, iar în economie ar apărea efecte de runda a doua ale creşterii preţurilor, informează redactorul RRA.