Sentinţă definitivă: Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare
Vişinescu este acuzat de crime împotriva umanităţii. Potrivit procurorilor, 12 deţinuţi politici au murit între 1956 şi 1963, în închisoarea condusă de el.
Articol de Diana Surdu, 10 Februarie 2016, 11:30
20 de ani de închisoare cu executare pentru Alexandru Vişinescu, este sentinţa definitivă dată cu puţin timp în urmă de instanţa supremă în dosarul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.
Înalta Curte Casaţie Şi Justiţie a respins toate apelurile formulate până acum şi de avocaţii apărării, dar şi de procurori. Astfel rămâne valabilă hotărârea primei instanţe.
Vişinescu este acuzat de crime împotriva umanităţii.
Procurorii spun că 12 deţinuţi politici au murit între 1956 şi 1963, în închisoarea condusă de el.
Parchetul Instanţei Supreme preciza în rechizitoriu, că deţinutii din Penitenciarul Râmnicu Sărat erau supusi unor condiţii de existenţă sau tratamente de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să beneficieze de un minim de îngrijiri medicale sau medicamente.
Acesta este primul proces finalizat împotriva unui fost comandant de închisoare comunistă, transmite reporterul RRA, Diana Surdu.
Rudele victimelor, în sala de judecată
Alexandru Vişinescu nu s-a aflat în sala de judecată.
El aşteaptă decizia acasă.
În sală au fost doar rude ale victimelor de la Râmnicu Sărat - fiica lui Ioan Bărbuş, care apreciază drept simbolică decizia de astăzi, date fiind momentul şi vârsta condamnatului.
Potrivit sentinţei, Alexandru Vişniescu, pe lângă condamnarea de 20 de ani de detenţie, va suferi şi o degradare militară, iar alături de Ministerul Finanţelor, de cel al Internelor şi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va trebui să plătească despăgubiri de 300.000 de euro.
Unul dintre cei trei judecători, trebuie menţionat, care au soluţionat acest dosar a avut o opinie separată, în sensul că procesul penal ar fi trebuit să înceteze pentru Alexandru Vişinescu, iar faptele de care acesta este acuzat s-ar fi prescris, potrivit Codului Penal din 1936