Senatul, vot în unanimitate pentru Ordonanţa de Urgenţă 14
Senatorii au votat în unanimitate Ordonanţa de Urgenţă 14 care care abrogă modificările la Codurile penale.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Februarie 2017, 11:49
Senatorii au votat în unanimitate Ordonanţa de Urgenţă 14, care care abrogă modificările la Codurile penale.
Au fost adoptate şi două amendamente care pun în acord articole din Ordonanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.
Unul dintre amendamente se referă la posibilitatea recuperării prejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.
Un alt amendament se referă la controlul judiciar.
CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor din Codul de procedură penală.
Senatul a dezbatut in regim de urgenţă atât în comisii, cât şi în plen, Ordonanţa 14. Înainte de votul final, USR si PNL au solicitat ca Ordonanţa 14 să fie dezbatută la pachet cu Ordonanţa 13, dar solicitarea le-a fost respinsă.
Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, preciza că ordinea de zi trebuie respectată, mai ales că pe Ordonanţa 13 şi legea graţierii au fost anunţate deja dezbateri cu specialişti în domeniu.
"Faptul că mi se propune aici altceva decât a sesizat Guvernul, respectiv să transformăm un proiect de lege de aprobare a unei ordonanţe pe loc în plen într-un proiect de lege de respingere a unei ordonanţe este şi în afara regulamentului, este şi în afara procedurilor, este şi o formă de dispreţ faţa de instituţiile statului", a spus Şerban Nicolae.
Senatorul PMP Traian Băsescu a venit cu propunerea ca cele două ordonanţe să rămână aşa cum sunt, iar Parlamentul să demareze o dezbatere amplă de corectare a Codurilor Penale.
"Senatul trebuie să dea un semnal că nu ne spune nici preşedintele ce avem de făcut, nici Guvernul, ci ne luăm treaba de for legiuitor şi ne-o facem bine", a propus Băsescu.
Pentru o dezbatere în Parlament cu factori direct implicaţi în problemele justiţiei s-a pronunţat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Voi organiza sub auspiciile Senatului, într-o prima fază, o discuţie mai amplă nu numai referitoare la Ordonanţa 13 sau 14, care să se direcţioneze pe problemele legate de justiţie, de funcţionarea justiţiei, sigur, care vizează şi codurile şi nu numai", a anunţat acesta.
Deşi au cerut suspendarea şedinţei pentru ca senatorii jurişti să dea raport pe Ordonanţa 13 şi mai apoi discutarea celor două proiecte, grupul parlamentar PNL a votat în favoarea Ordonanţei 14.
Senatorul liberal Alina Gorghiu: Nu este nici o bucurie că suntem astăzi puşi în situaţia să aprobăm ordonanţă sau lege de aprobare a unei ordonanţe, care abrogă o barbarie juridică cum este Ordonanţa 13. Aş vrea însă să cred că am avut cu toţii de învăţat din tot acest parcurs în ultimele trei săptămâni.
Ordonanţa de Urgenţă care abrogă modificările la Codurile Penale a primit 118 voturi pentru.
Proiectul are caracter organic şi a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.
Au fost adoptate şi două amendamente care pun în acord articole din Ordonanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.
Curtea Constituţională a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor din Codul de procedură penală.
Ordonanţa de Urgenţă 14 merge pentru dezbateri şi vot decizional la Camera Deputaţilor, a transmis redactorul RRA, Amalia Bojescu.