Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit pentru prima oară în noua legislatură
Senatul şi Camera Deputaţilor au lucrat, miercuri, în prima şedinţă care marchează debutul pentru noul parlament, ales pe 9 decembrie.
Articol de Adrian Cristea, 19 Decembrie 2012, 16:33
Lucrările celor două camere au fost conduse, miercuri, de cel mai în vârstă senator, respectiv deputat, în calitate de preşedinte decan de vârstă asistat de cei mai tineri parlamentari.
Parlamentarii a căror alegere a fost validată depun jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor.
Cel mai probabil, joi, la Camera Deputaţilor, urmează ca cei peste 400 de deputaţi să depună jurământul, într-o şedinţă care va dura peste opt ore.
Conform negocierilor de până acum, Valeriu Zgonea de la PSD va conduce Camera Deputaţilor, iar Crin Antonescu de la PNL Senatul.
Mandatele senatorilor, validate
Mandatele tuturor senatorilor aleşi au fost validate, miercuri, cu unanimitate de voturi, în plenul Senatului.
Senatul nou ales s-a întrunit, miercuri, pentru a doua oară, pentru validarea mandatelor senatorilor aleşi, care vor depune jurământul, în aceeaşi şedinţă urmând să fie ales preşedintele acestei Camere legislative.
Crin Antonescu a anunţat că doreşte să fie din nou preşedinte al Senatului.
Preşedintele Comisiei de validare a precizat, în intervenţia sa, că alegerea fiecărui senator s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale şi a propus validarea tuturor celor 176 de senatori aleşi.
Şedinţa este condusă de decanul de vârstă al acestei Camere, senatorul conservator Eugen Durbacă, asistat de cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari asistenţi - Vasilica Miron (PPDD), Darius Vâlcov (PSD), Cristian Florian (ARD) şi Mihai Rogojan (ARD).
La începutul lucrărilor, Durbacă a anunţat că la şedinţă participă 175 de senatori, un senator absentând din motive de sănătate.
Potrivit anunţului acestuia, pe ordinea de zi mai figurează constituirea grupurilor parlamentare şi alegerea membrilor Biroului permanent.
În urma negocierilor, Valeriu Zgonea a anunţat că la deputaţi, PSD va conduce şapte comisii, PNL cinci, PNL şi PPDD câte două, UDMR, PC şi minorităţile naţionale câte una.
Potrivit regulamentului Senatului şi Camerei Deputaţilor, Parlamentul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori şi deputaţi.
Ulterior, Victor Ponta, candidatul pentru funcţia de prim-ministru, va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului.
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista guvernului va fi audiat de către comisiile permanente. Apoi, cel mai probabil vineri, în plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului Ponta II.