Senatul i-a omagiat pe martirii Revoluţiei din decembrie 1989
Senatorii s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă dedicată revoluţiei din 1989 pentru a aduce un omagiu celor care şi-au dat viaţa la Revoluţia din decembrie 1989.
Articol de Alina Stănuţă, 17 Decembrie 2013, 12:13
Reprezentanţii fiecărui grup au evocat evenimentele de acum 24 de ani şi importanţa acestora.
Redactorul RRA, a relatat momentele solemne din înaltul for legislativ.
Şedinţa solemnă a Senatului a început cu intonarea imnului de stat, apoi preşedintele Senatului, Crin Antonescu a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria martirilor căzuţi în revoluţia din decembrie 1989.
Primul vorbitor, senatorul PSD Laurenţiu Coca a declarat că revoluţionarii români au înscris atunci, în 1989, o pagină eroică în istoria naţională şi internaţională.
"Revoluţionarii români, mai întâi cei din Timişoara, cărora li s-a alăturat apoi întregul popor, au înscris atunci o pagină eroică în istoria contemporană naţională şi europeană. Întrunirea noastră de astăzi este menită să evoce amintirea şi recunoştinţa faţă de timişoreni, faţă de eroii Revoluţiei, să desprindă noi semnificaţii ale celui mai important eveniment social din perioada de timp care s-a scurs de la cel de-al Doilea Război Mondial şi să rememorăm drumul parcurs în cei 24 de ani post-revoluţionari cu plusurile şi minusurile acestuia", a declarat senatorul social democrat.
La rândul său senatorul PNL Varujan Vosganian a evocat de la microfonul Senatului figuri marcante ale rezistenţei anticomuniste.
"Într-un anumit fel, tranziţia unei societăţi nu se încheie niciodată. Noi vorbim, însă, de această tranziţie de la autocraţie la democraţie, de la economie de comandă la economie de piaţă şi de la societate închisă la societate deschisă. Tranziţia are, fireşte, o dimensiune politică şi o dimensiune economică. Are în primul rând o dimensiune culturală. Încheierea ei nu va fi marcată nici în cifre ale anuarului statistic, nici în înţelegerile cu FMI, ci în modul nostru, al românilor, de a înţelege lumea", a susţinut Vosganian.
Din partea PDL senatorul Dumitru Oprea a rememorat lupta anticomunistă de la începutul lunii decembrie din 1989 din Iaşi.
"Să nu uităm că Revoluţia a fost pregătită şi la Iaşi, ar fi putut izbucni în oraşul moldav, dacă organele Securităţii nu ar fi intervenit în forţă arestând liderii mişcării de eliberare de sub regimul comunist. De fapt, revoluţia chiar a început la Iaşi, chiar dacă nu de anvergura dorită. A uita curajul celor care au pregătit manifestarea din 14 decembrie 1989 de la Iaşi, a uita jertfa lor, a uita meritele acestora, a-i uita pe ei înşişi poate fi considerat o crimă", a spus Oprea.
Ca participant direct la revoluţia română senatorul PPDD Haralambie Voichiţoiu, pe atunci militar în termen, spunea că a rămas marcat de moartea unor camarazi de ai săi.
Iar senatorul UDMR Alexandru Veg declara că libertatea câştigată în stradă s-a dovedit mai greu de gestionat decât şi-au imaginat cei care au luptat în 1989, informează redactorul RRA.