Senatul are îndatorirea să valideze membrii CSM "cu respectarea legii"
Curtea Constituţională a precizat, în motivarea deciziei de neconstituţionalitate a validării membrilor CSM, că Senatul are îndatorirea constituţională să valideze cei opt membri aleşi cu respectarea legii.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Februarie 2011, 13:09
Curtea Constituţională a dat publicităţii, joi, motivele pentru care a declarat ca neconstituţională hotărârea Senatului de validare a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, rectorul Universităţii Creştine ''Dimitrie Cantemir'', Corina Dumitrescu, şi directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar.
Curtea susţine că alegerea lui Victor Alistar în Consiliu este neconstituţională, deoarece acesta nu îndeplineşte cerinţele legale, după ce a primit verdict de incompatbilitate de la ANI. Potrivit judecătorilor Curţii, verdictul de incompatibilitate a rămas definitiv la data de 6 august 2009, întrucât Victor Alistar nu a contestat actul inspectorilor de integritate la instanţa competentă.
Curtea Constituţională arată în motivare că, până la repetarea alegerilor pentru cei trei membri ai CSM care au candidat pentru un nou mandat şi care au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi, cu respectarea legii.
Judecătorii susţin că Senatul a încălcat prevederile din Constituţie atunci când i-a validat pe toţi magistraţii aleşi ca membri ai CSM, deoarece, contrar prevederilor legale, ei se aflau la al doilea mandat, respectiv Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Nicolae Chiujdea.
În motivare se subliniază că legea în vigoare la momentul organizării şi declanşării alegerilor pentru CSM stabileşte condiţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile care trebuie îndeplinite de un candidat
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie şi a fost luată după ce parlamentarii puterii au reclamat faptul că unii magistraţi au fost aleşi în CSM pentru un al doilea mandat, ceea ce este ilegal, iar reprezentanţii societăţii civile sunt incompatibili, pentru că nu pot ocupa funcţii publice.
CSM a amânat şedinţele programate de dimineaţă
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, să amâne pentru ora 14:00 şedinţele programate în cursul dimineţii, deoarece a fost informat, din surse oficiale, că urmează să se publice în Monitorul Oficial deciziile Curţii Constituţionale privind contestaţiile formulate împotriva hotărârilor Senatului referitoare la validarea şi desemnarea actualilor membri ai CSM.
"Având în vedere că, din surse oficiale, azi se vor publica deciziile Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial privind contestaţiile PDL formulate împotriva Hotărârilor Senatului privind membrii Consiliului, CSM amână începerea şedinţelor programate, pe de o parte, la secţii, la ora 9:00 şi, pe de altă parte, la ora 11:00, în plen, pentru ora 14:00 cu aceeaşi ordine de zi", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.
Curtea Constituţională a României a decis, săptămâna trecută, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările PDL.
Judecătorii CCR au declarat ca fiind neconstituţionale şi hotărârea Senatului de validare a listei cu magistraţii aleşi în CSM din partea adunărilor generale ale magistraţilor, precum şi pe cea privind alegerea reprezentanţilor din partea societăţii civile în Consiliu.
Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi.