Senatul a respins proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc
Senatul a respins propunerea legislativă înaintată în 2005 de doi parlamentari UDMR privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
Articol de Alina Stănuţă, 25 Septembrie 2012, 12:48
Plenul Senatului a respins, în şedinţa de marţi, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, iniţiată de deputatul Becsek Garda Dezso şi de senatorul Sogor Csaba (UDMR).
Propunerea de lege a fost respinsă cu 54 de voturi împotrivă, cinci voturi pentru şi două abţineri.
Aceasta viza autonomia judeţelor Covasna şi Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş prin constituirea lor într-o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român.
Senatorii au arătat, printre altele, în document, că propunerea legislativă încalcă în mod flagrant principiile şi normele de natură constituţională, potrivit cărora România este un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizivil.
"Nici un grup şi nici o persoană nu poate executa suveranitatea în nume propriu. Organizarea administrativ-teritorială a acestei regiuni autonome este una proprie (ţinut, scaune), cu instituţii politico-administrative specifice (consiliu de autoadministrare, consiliu scaunal, comisie scaunală, etc.), depăşind limitele organizării statale recunoscute de legea fundamentală, care prevede că teritoriul statului român este organizat în comune, oraşe şi judeţe, acestea fiind singurele unităţi administrativ-teritoriale recunoscute", se arată într-un raport întocmit de senatorii jurişti şi de cei din Comisia pentru administraţie publică.
În document se mai arată că şi prevederea din propunerea de lege potrivit căreia limba maghiară are acelaşi statut ca limba română încalcă Constituţia.
Totodată, în raportul comisiei se arată că nici un grup şi nici o persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu, iar sub pretextul principiului autonomiei locale, iniţiatorii doreau existenţa unui teritoriu rupt de statul naţional.
În acest caz, Senatul este for decizional, propunerea de lege fiind deja respinsă şi de Camera Deputaţilor.