Senatul a respins moţiunea USL pe tema încălzirii
Senatorii au respins, luni, moţiunea simplă înaintată de grupurile parlamentare ale USL, "Căldura care îngheaţă România: regimul Băsescu-Boc".
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Octombrie 2011, 17:02
În favoarea adoptării moţiunii simple au votat 66 de senatori, împotrivă s-au exprimat 62 senatori, iar un senator s-a abţinut de la vot.
În ciuda faptului că moţiunea a primit 66 de voturi în favoare, aceasta a fost respinsă de plenul Senatului fiindcă nu a întrunit numărul necesar de voturi, adică 69.
Moţiunea simplă a fost respinsă prin votul secret al majorităţii senatorilor
În timpul dezbaterilor reprezentanţii opoziţiei au acuzat puterea că prin tăierea subvenţiei la căldură peste un milion de famili vor rămâne în frig în această iarnă.
Senatorul PNL, Marius Bâciu, afirma că moţiunea este o radiografie a stării românilor, care vor fi nevoiţi să aleagă între mâncare, medicamente şi căldură în locuinţe.
Din contră, spuneau senatorii puterii, moţiunea simplă păcătuieşte prin politizare şi populism, dar şi prin faptul că opoziţia nu oferă o soluţie pentru situaţia din sistemul de încălzire cu energie termică.
Mai mult, senatorul UDMR, Gunther Tiberiu afirma că moţiunea cuprinde şi idei preluate de la Nicolae Ceauşescu.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut că "este evident că în Senat Guvernul nu mai are majoritate".
"În urma unui vot secret s-a dovedit că opoziţia este majoritară", a spus Haşotti.
Senatorii independenţi au votat împotriva moţiunii
Liderul grupului parlamentar progresist din Senat, Şerban Mihăilescu, a susţinut că senatorii independenţi nu vor sprijini moţiunea simplă, înaintată de USL, cu tema "Căldura care îngheaţă România: regimul Băsescu-Boc".
"Nu vom sprijini această moţiune pentru că nu avem ce, dar politica trebuie făcută cu responsabilitate", a declarat Mihăilescu.
Senatorul PSD Alexandru Cordoş, cel care a citit moţiunea, arăta că în opinia opoziţiei costurile la încălzire se vor majora cu peste 60% faţă de iarna precedentă, iar în multe localităţi vor fi chiar duble.
În replică, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Sulfina Barbu, spunea că moţiunea apără, de fapt, idealul socialist pentru că "doar într-o economie socialistă toţi suntem egali".
Sulfina Barbu i-a acuzat pe reprezentanţii opoziţiei că au început prea devreme campania electorală şi a insistat că doar cetăţenii care au nevoie cu adevărat trebuie să beneficieze de protecţie socială.
Senatorii USL consideră că facturile la încălzire se vor tripla la iarnă
Senatorii USL avertizează că preţul facturii la apa caldă şi căldura furnizate în sistem centralizat va creşte în medie cu 60%.
Senatorii, conform deciziei Biroului Permanent de luni, vor dezbate întâi proiectul de buget al Senatului pe anul viitor.
Senatul a înaintat deja Ministerului de Finanţe o scrisoare în care apreciază că suma prevăzută pentru anul viitor, puţin peste 88.000 de lei, faţă de necesarul de 107.000 de lei, este total insuficientă pentru funcţionarea normală a instituţiei.
Moţiunea simplă, al cărei text a fost semnat de 57 de senatori USL, critică hotărârea guvernului de a elimina subvenţia la căldură şi de a acorda ajutoare în funcţie de venituri, apreciind că prin aceste măsuri vor fi afectate un milion de familii; peste 5 milioane de cetăţeni vor suferi la iarnă de frig şi vor rămâne fără apă caldă - se afirmă în textul moţiunii.
Factura va creşte în medie cu 60%, iar în unele cazuri creşterea va fi triplă faţă de iarna trecută - susţin semnatarii, care atrag atenţia asupra consecinţelor - pe care le apreciază drept foarte mari - politice, economice şi sociale.
USL propune ca soluţii modificarea legislaţiei, investiţii în modernizarea CET-urilor şi o reducere a TVA până când sistemele vor fi modernizate, astfel încât preţul pe gigacalorie să fie suportabil pentru cetăţeni.