Senatul a respins graţierea unor pedepse cu închisorea
Senatorii au respins un proiect de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Mai 2013, 13:20
Senatorii au respins miercuri un proiect de lege care are ca obiect de reglementare amnistierea infracţiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la 4 ani inclusiv sau amendă, precum şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv şi a pedepselor cu amendă aplicate de instanţa de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusă de instanţă.
Conform expunerii de motive, soluţiile legislative propuse sunt necesare pentru diminuarea supraaglomerării unităţilor sistemului penitenciar.
Potrivit propunerii legislative, se graţiază în parte cu 1/3 pedepsele cu închisoare între 6 şi 8 ani inclusiv, cu 1/5 pedepsele cu închisoare între 8 şi 10 ani însă aceste prevederi nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare.
De asemenea, nu vor beneficia de prevederi cei care au săvârşit infracţiuni precum cele contra siguranţei statului, infracţiunile de omor, vătămare corporală gravă, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate în mod ilegal, violul, actul sexual cu un minor, perversiunea sexuală, incestul, tâlhăria, înşelăciunea, delapidarea, ultrajul, tortura, represiunea nedreaptă, evadarea, falsificarea de monede şi valori străine, relele tratamente aplicate minorului, proxenetism etc.
Propunerea mai prevede că persoanele graţiate care în curs de 3 ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.
Iniţiativa legislativă aparţine deputatului din partea minorităţilor naţionale Nicolae Păun şi deputatului PSD Mădălin Voicu.
Propunerea face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată.