Senatul a decis: TVA de 5 la sută la alimentele de bază
Senatorii au decis miercuri, reducerea taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru alimentele de bază, acestea fiind pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr.
Articol de Carmen Valică, 23 Martie 2011, 14:11
Senatorii au respins astfel cererea de reexaminare solicitată de preşedinte, prin care se menţiona faptul că aplicarea unei cote reduse a TVA conduce la scăderea încasărilor şi deci la majorarea deficitului bugetar.
Opinia şefului statului a fost susţinută în plenul Senatului de reprezentanţii PDL şi UNPR.
Ovidiu Marian, preşedintele Comisiei pentru buget a susţinut că în practică agenţii economici nu respectă strict alimentele care benefiază de cote reduse.
"Administrarea cotelor reduse de TVA este dificilă din cauza posibilităţilor multiple de interpretare a taxelor legale în ceea ce priveşte încadrarea produselor derivate din produsele alimentare. Iar din practică s-a dovedit că agenţii economici fac eforturi pentru a interpreta in extenso cotele reduse, ceea ce determină frecvente dispute", a susţinut acesta
Senatorii PSD şi PNL s-au pronunţat în favoarea propunerii de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de bază.
Ilie Sârbu, liderul social-democraţilor a arătat că în Europa există ţări care au cotă zero la alimentele de bază.
"Sunt ţări în Europa care au cotă zero la alimentele de bază. Experienţa pe care dumneavoastră aţi făcut-o, sigur, impusă de Banca Mondială, de FMI nu a dat rezultatele pe care le-am fi aşteptat cu toţii. Constatăm că alimentele sunt tot mai scumpe, dar, încet-încet, constatăm că vor fi şi tot mai rare", a spus liderul PSD.
Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.