Senatul a decis: Parlamentul stabileşte cine merge la reuniunile internaţionale
Senatul a adoptat proiectul de lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
Articol de Alina Dobrinescu, 25 Iunie 2012, 18:48
Proiectul de lege adoptat, luni, de plenul Senatului stabileşte faptul că România este reprezentată la reuniunile Consiliului European fie de primul-ministru, fie de preşedinte, în funcţie de caz.
În favoarea acestui proiect de lege s-au exprimat 72 de senatori, 17 au votat împotrivă, în timp ce trei senatori s-au abţinut de la vot.
Principala prevedere a acestui act normativ este cea prin care se stabileşte, în funcţie de caz, dacă delegaţia României la reuniunile Consiliului European va fi condusă de primul-ministru sau de preşedintele ţării.
Parlamentul va decide cine va fi conducătorul delegaţiei României , într-o şedinţă de plen comun, în situaţia în care prim-ministrul şi preşedintele nu vor putea ajunge la un consens.
''Conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau primul-ministru al Guvernului României. Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin accord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii. În situaţia în care acordul prevăzut la alin. (2) nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European'', precizează articolul 19 din legea amintită.
Parlamentul stabileşte mandatul de negociere al României la reuniunile internaţionale
Totodată, Parlamentul este cel care stabileşte mandatul de negociere al României la reuniunile internaţionale, conducătorul delegaţiei ţării noastre trebuind să prezinte, în faţa plenului reunit al Parlamentului, mandatul.
De asemenea, Guvernul motivează în scris, în cel mai scurt timp, susţinerea altei poziţii decât cea exprimată în opinia Parlamentului sau a celor două Camere, dacă va fi cazul.
O altă modificare importantă adusă legii prevede faptul că Parlamentul va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării funcţiilor în cadrul instituţiilor Uniunii, iar persoana care este propusă pentru funcţia de membru al Comisiei Europene va fi audiată în comisiile reunite de specialitate din Parlament, care vor da un aviz consultativ.
Membrii celor două Comisii senatoriale reunite au modificat, prin amendament, şi articolul 16, astfel încât pentru fiecare proiect de act legislativ aflat în curs de negociere la nivelul instituţiilor UE, Guvernul va trebui să transmită celor două Camere, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data notificării de către acestea a lansării procedurii de examinare parlamentară, o fişă explicativă.