Senatul a decis desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti
Senatul, în calitate de Cameră decizională, a aprobat, luni, un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.
21 Iunie 2011, 10:06
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a atras atenţia că este vorba despre unele instanţe care nu funcţionează deloc sau despre altele care au un volum redus de activitate.
"Nu mai este posibil, practic, astăzi să faci un act de justiţie cu doi-trei judecători câţi sunt în schema de funcţionare a unora dintre aceste instanţe, parte dintre ele descompletate dacă ne gândim la perioade de vacanţă, la perioade de concedii, de natalitate şi aşa mai departe, a arătat Cătălin Predoiu.
Faţă de varianta adoptată de Camera Deputaţilor, membrii Comisiei senatoriale au mărit numărul judecătoriilor care urmează să se desfiinţeze de la opt la 12.
Astfel că, pe lângă cele din oraşele Bocşa, Bechet, Băneasa, Cernavodă, Scorniceşti, Urlaţi, Jimbolia şi cea din comuna Comana, au fost incluse pe lista anexă la proiectul de lege şi judecătoriile din comuna Bozovici şi oraşele Şomcuta Mare, Sângiorgiu de Pădure şi Murgeni.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a apreciat poziţia flexibilă a ministrului, care a fost de acord cu o desfiinţare graduală, într-o primă etapă, a opt instanţe din 24.
"Nu numai volumul de activitate a fost luat în considerare, ci şi distanţa, precum şi căile de comunicaţie - auto sau feroviar -, între ultima comună, unde instanţa sau parchetul se desfiinţau, până la instanţa care urma să preia atributele acestei instanţe desfiinţate", a spus acesta.
O reformă în justiţie trebuie făcută în interesul cetăţeanului, nu al justiţiei în sine, sau la cererea organismelor europene - au subliniat vorbitorii.