Senatul a dat raport favorabil pentru proiectul privind acordarea semnelor onorifice
Comisia juridică din Senat a adoptat un proiect de lege prin care se propune ca semnele onorifice să nu mai fie acordate de şeful statului, ci de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premier sau alţi şefi ai autorităţilor publice centrale.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Aprilie 2011, 16:47
Potrivit proiectului legislativ, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului ar putea acorda deputaţilor respectiv senatorilor însemnul onorific "Vulturul României", premierul ar putea conferi "Răsplata Muncii în serviciul public" funcţionarilor publici, iar "În serviciul patriei" ar putea fi acordat de către conducătorii insituţiilor din sistemul de siguranţă naţională.
Membrii Comisiei au adoptat şi câteva amendamente, referitoare la criteriile pe care baza cărora pot fi acordate aceste însemne onorifice, precum şi a condiţiilor în care acestea pot fi retrase.
Astfel, în varianta comisiei juridice, decoraţiile vor fi date pe bază de vechime, iar în cazul funcţionarilor publici numai dacă au obţinut calificativul "foarte bine" şi nu "bun", cum prevedea textul iniţial.
După cum a remarcat preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, aceste decoraţii "vin odată cu drepturi băneşti la pensie".
Proiectul a fost iniţiat de guvern, în expunerea de motive arătându-se că până în prezent se alocau în bugetul administraţiei prezidenţiale sume estimative pentru aceste însemne, care determinau ori bugete insuficiente, ori excedentare.
În 2010, bugetul acordat a fost redus cu 25%, fapt care nu a mai permis asigurarea decoraţiilor pentru toate persoanele decorate anul trecut.
Proiectul prevede ca sumele necesare confecţionării semnelor onorifice să fie alocate de acum înainte instituţiilor prevăzute de lege.
În cazul acestui proiect de lege, camera decizională este Camera Deputaţilor.