Senatul a amânat votul membrilor CSM
Votul asupra membrilor CSM a fost amânat pentru săptămâna viitoare, lucru ce aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat, susține preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă.
Articol de Anda Marin, 09 Februarie 2011, 19:49
Una din problemele în chestiunea justiţiei din România, în acest moment, este şi situaţia Consiliului Superior al Magistraturii, incertă de la decizia de acum două săptămâni a Curţii Constituţionale, care, practic, a invalidat lista noilor membri CSM.
Situaţia urma să fie abordată în Senat, însă a fost anulată pentru începutul săptămânii viitoare, în lipsa unui raport al Comisiei juridice.
Amânarea votării la Senat a membrilor CSM legal aleşi aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat, susține preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă.
El a adăugat că tergiversarea acestei probleme creează un risc fără precedent pe plan intern, dar şi efecte dezastruoase imediate, legate de evaluările viitoare ale României pe justiţie.
Horaţius Dumbravă a reacţionat astfel, după ce şedinţa de plen a Senatului s-a terminat, miercuri, fără ca problema CSM să fie abordată, întrucât liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat amânarea dezbaterilor chiar spre finalul ordinii de zi şi a invocat în sprijinul solicitării sale inexistenţa unui raport al Comisiei juridice.
Şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnalat necesitatea punerii în executare a dispoziţiilor Curţii Constituţionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii.
Nesoluţionarea acestei probleme ar putea atrage după sine minusuri în viitorul raport de ţară.
În 25 ianuarie, Curtea Constituţională a invalidat noii membri ai CSM din cauza incompatibilităţii a trei dintre aceştia.
Este vorba despre judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, foşti preşedinţi ai CSM, şi procurorul Dan Chiujdea, fost vicepreşedinte al CSM.
Ulterior, Curtea Constituţională a statuat că opt dintre cei 11 judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi în Senat.
O altă problemă pe care Camera superioară ar trebui să o soluţioneze este cea a preşedintelui Transparency International, Victor Alistar, ales membru în Consiliu din partea societăţii civile.
Recent, Agenţia Naţională de Integritate a trimis Senatului o scrisoare în care arăta că Victor Alistar nu poate ocupa o funcţie sau o demnitate publică după ce, în 2009, a primit verdict de incompatibilitate.