Senatul a adoptat proiectul legii privind managementul privat al întreprinderilor publice
Comisia de administraţie a Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii privind managementul privat al întreprinderilor publice.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Octombrie 2011, 15:59
Proiectul legii privind managementul privat al întreprinderilor publice a fost iniţiat de un grup de senatori PDL, PSD, PNL, UDMR şi senatori independenţi.
Potrivit propunerii de lege, pentru o activitate economică eficientă, este necesar ca administrarea unei companii de stat să beneficieze de libertate de decizie şi "să nu fie obligată să ceară acordul autorităţii publice tutelare de a face investiţii, plăţi sau de a lua diverse măsuri pentru eficientizarea activităţii".
"Scopul principal al unei administrări eficiente este reprezentat de libertatea care se dă managementului unei companii de a lucra în spirit economic, ori acest lucru nu poate fi aplicat decât printr-un management privat profesionist. (...) Managementul privat al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat constituie premisa asigurării coerenţei aplicării unor programe de management performant", se arată în documentul citat.
Potrivit propunerii legislative, managerul privat va fi selecţionat în urma unui concurs.
Pentru selectarea managerului privat, se va constitui o comisie la nivelul întreprinderii publice, iar în cazul regiilor autonome comisia de selecţie este desemnată prin ordin al ministerului de resort sau prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale tutelare, dacă este cazul.
Pentru a participa la concursul de selecţie a managerului privat, pentru una din funcţiile posibile de administrator, de director în conducerea executivă, de membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, fiind necesar chiar şi un control medical în urma căruia să rezulte că sunt apte să deţină funcţia amintită.
De asemenea, managerul privat trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu figureze pe lista administratorilor cărora li s-a revocat mandatul, să aibă pregătirea profesională corespunzătoare şi să nu aibă condamnări penale.
La aceste concursuri pot participa şi persoane juridice.
Contractul de management privat se încheie pe o perioadă de 1-4 ani şi poate fi prelungit prin acordul părţilor.
Printre cele 45 de amendamentele propuse de Guvern şi aprobate în Comisia pentru administraţie din Senat se numără acela potrivit căruia nu pot contracta un management privat acele întreprinderi publice aflate în derularea unui proces de privatizare, iar întreprinderile publice care au avut în ultimii trei ani bilanţuri pozitive, cu profituri nete mai mari de 25% din cifra de afaceri anuală, pot contracta un management privat numai în urma unei decizii luate în acest sens de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, potrivit Agerpes.
Un alt amendament aprobat instituie obligativitatea ca, trimestrial sau la cerere, managerul să prezinte conducerii autorităţii publice tutelare situaţia economico-financiară, stadiul realizării investiţiilor sau orice altă documentaţie solicitată.
Propunerea legislativă a primit un aviz favorabil şi din partea Comisiei economice din Senat.
Legea are caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.