Senatul a adoptat Legea privind split TVA. Vezi pentru cine se aplică
Măsura privind plata defalcată a TVA se va aplica doar pentru firmele care se află în insolvenţă sau în faliment şi pentru companiile care au datorii la plata TVA.
Articol de Alina Bordeiaşu, 31 Octombrie 2017, 12:36
Proiectul de lege privind plata defalcată a TVA a fost adoptat, astăzi, de Senat, cu 54 de voturi pentru, 45 împotrivă şi nicio abţinere.
Plenul şi-a însuşit, practic, documentul adoptat de comisia pentru buget a Senatului, care prevede că măsura se va aplica doar pentru firmele care se află în insolvenţă sau în faliment şi pentru companiile care au datorii la plata TVA.
Senatorii PSD au susţinut că proiectul de lege privind plata defalcată a TVA va consolida disciplina fiscală şi va reduce evaziunea.
Senatorul social-democrat Niculae Bădălău spunea că ţara noastră are nevoie de un mediu de afaceri sănătos.
"Vreau să vă spun că 3% din firmele care intră în insolvenţă revin în piaţă şi ştiţi foarte bine lucrul ăsta. Avem în jur de 1,3 miliarde de euro care anual dispar din cauza evaziunii. Această ordonanţă era necesară pentru îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri. Tot ceea ce se încearcă este ca absolut toţi factorii economici să fie corecţi pentru bugetul de stat. Este o măsură de a închide evaziunea fiscală. Dacă ea poate fi îmbunătăţită, cu siguranţă la Camera Deputaţilor se va îmbunătăţi", a spus Niculae Bădălău.
Opoziţia nu a susţinut proiectul, pe motiv că nu va elimina evaziunea fiscală şi nu va creşte colectarea la bugetul de stat.
PNL, USR, UDMR şi PMP au susţinut că efectele acestei legi vor fi modeste în raport cu pierderile.
"Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. Evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se ştie nimic. Aş întreba Ministerul de Finanţe câte societăţi mari, mici, din România vor intra sub incidenţa split TVA. Câţi funcţionari şi câte direcţii vor trebui create în Ministerul de Finanţe, pentru a urmări firmele care sunt în programul, să-i spunem, split TVA?", a susţinut Traian Băsescu, senator PMP.
Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.