Senatorii pregătesc votul final la Codul de Procedură fiscală
Senatorii din Comisia de Buget au discutat marţi pe marginea noului Cod Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală, iniţiate de guvern.
Articol de Amalia Bojescu, 21 Aprilie 2015, 10:48
UPDATE Discuţiile asupra celor două proiecte de lege au avut loc loc în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, care a analizat împreună cu senatorii amendamentele depuse.
Până acum, discuţiile în contradictoriu între reprezentantul Ministerului Finanţelor şi senatori s-au axat pe controlul preventiv pe care inspectorii ANAF îl fac la firme şi cum ar putea fi evitate situaţiile în care firmele se închid pentru contravenţii minore.
Dan Manolescu a explicat că în Codul de Procedură fiscală nu se pot prevedea aceste norme.
Cu toate acestea ministerul lucrează la un ordin intern pentru cei de la ANAF, care va conţine aceste date, precizează redactorul RRA.
Până mâine, documentul va ajunge la senatori, care îl vor analiza.
Şi tot mâine, senatorii vor da votul final asupra Codului de Procedură Fiscală.
În ceea ce priveşte Codul fiscal, a fost adoptat un amendament propus de senatorul PSD, Doina Fodorovici, prin care reprezentanţii minorilor cu handicap de gradul I să beneficieze de reducerea impozitului pentru clădirea în care locuiesc, terenul aflat sub clădire şi mijlocul de transport adaptat transportului acestui copil.
Discuţiile vor continua şi mâine la Comisia pentru buget.
Amintim că documentele trimise spre dezbatere Parlamentului, stabilesc taxele şi impozitele care constituie venituri la bugetul de stat, dar şi modul de administrare a acestor sume.
Propunerile înaintate de guvern vizează, printre altele, reducerea cotei unice de impozit pe profit, de la 16% la 14% din 2019, sau diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice: motorină, benzină fără plumb şi benzină cu plumb.
În ceea ce priveşte reducerea TVA, guvernul propune reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.
Totodată executivul propune, tot de la 1 ianuarie, reducerea TVA pentru carne, peşte, lapte la 9%.
Măsura aceasta a fost însă devansată de executiv, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce prevede ca, de la 1 iunie, alimentele să fie taxate mai puţin.