Senatorii au votat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii recunoştinţei
Senatul a adoptat ordonanţa de urgenţă a guvernului pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989.
Articol de Alina Stănuţă, 11 Martie 2015, 19:42
Documentul a fost adoptat cu 60 de voturi pentru, 11 abţineri şi 44 de voturi împotrivă.
OUG a fost susţinută de reprezentanţii puterii, în timp ce opoziţia l-a contestat.
În expunerea de motive care însoţeşte actul normativ emis de guvern, se arată că actuala ordonanţă de urgenţă a fost iniţiată întrucât în vechea lege, printre altele, luptătorii cu merite deosebite în Revoluţie sunt identificaţi până la data de 25 decembrie 1989, în condiţiile în care, spune guvernul, doar până la data de 22 decembrie 1989 se poate recunoaşte existenţa unor fapte deosebite pentru această categorie de revoluţionari.
Potrivit ordonanţei, se va acorda, printre altele, titlul de "luptător cu rol determinant" doar celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol important în Revoluţie.
Propunerea guvernului a stârnit dezbateri aprinse în Senat, opoziţia arătând că nu se poate face diferenţă între cei implicaţi în Revoluţie înainte şi după 22 decembrie 1989.
În consecinţă, PNL şi UDMR au votat împotrivă.
Octavian Motic, senator liberal: Grupul parlamentar liberal şi-a exprimat punctul de vedere, în sensul că nu doreşte ca nici măcar o persoană care să fi fost rănită sau să fi fost în vreun fel lezată de ceea ce s-a întâmplat în perioada Revoluţiei din decembrie şi în perioada din 1987, la Braşov, cu ocazia revoltelor muncitoreşti de acolo, să nu poată fi exclusă de la a obţine aceste drepturi.
În replică, PSD, prin vocea ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Pop, spune că ordonanţa de urgenţă va permite doar adevăraţilor revoluţionari să îşi depună din nou documentaţia.
"Nu este nicio intenţie a Guvernului României de a confisca sau de a-şi bate joc de revoluţionari, cum încearcă să spună unii, care uită, spre exemplu, că în Braşov, în 1987, au fost confirmaţi de către Securitate undeva sub 200 de participanţi. În plată au ajuns, prin grija celor care astăzi se află în altă zonă, nu în zona liberă, vreo 2000 în plată", a spus Pop.
Proiectul de lege pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă va fi transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere