Senatorii au votat Legea reducerii CAS-ului
Senatul a adoptat, în forma trimisă iniţial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingând, astfel, cererea de reexaminare formulată în luna iulie de preşedintele României.
Articol de Alina Stănuţă, 26 August 2014, 07:48
Cu 96 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri, senatorii au votat, luni, în forma iniţială trimisă la Palatul Cotroceni proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, respingând astfel cererea de reexaminare a proiectului, înaintată parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, informează redactorul RRA.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbaterea proiectului în Comisia pentru buget, a declarat că susţine documentul.
"Practic, rămâne la dispoziţia oricărui angajat doar 120 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că firmele pot la fiecare 20 de angajaţi să mai angajeze unul, iar sumele rezultate prin economisire pot fi folosite de către angajatori, fie pentru a angaja şi a crea un alt loc de muncă, fie de a face diversele investiţii pe care acestea le doresc", a spus ea.
În timpul dezbaterilor generale din plenul Senatului, ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu, spunea că măsura nu va afecta angajamentele internaţionale ale României, ea urmând să diminueze numărul persoanelor angajate la negru, să crească rata de ocupare a forţei de muncă şi să atragă mai multe investiţii străine.
"Dacă Parlamentul îşi va da girul acestei legi şi dacă preşedintele o va promulga, atunci vom asista la cea mai mare reducere la CAS la angajator din ultimii 14 ani. Rămân consecventă convingerii pe care am mai exprimat-o public: reducerea CAS nu este numai necesară, dar şi benevenită. Vorbim aici de o măsură care va avea un efect pozitiv asupra a milioane de angajaţi şi peste 600 de mii de firme", argumenta Ioana Petrescu
Liberalii au votat pentru reducerea CAS, senatorul Teodor Atanasiu amintind că PNL a iniţiat acest proiect.
"Partidul Naţional Liberal a propus anul trecut ca de la 1 ianuarie 2014 să avem o cotă diminuată cu 5 puncte procentuale a CAS. Între timp, am avut surpriza cum economia românească capotează. În ceea ce priveşte reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, grupul nostru parlamentar va vota pentru, aşa cum am cerut-o încă de anul trceut", a spus el.
Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a criticat-o pe Ioana Petrescu, susţinând printre altele, că reducerea CAS nu este meritul guvernului, ci al liberalilor, care au propus-o.
"Vorbiţi despre certitudinea investitorilor români sau străini privind mediul de afaceri din România, dar noi nu le oferim condiţii. După ce i-aţi omorât cu două accize specifice României, i-aţi doborât şi apoi aţi mai venit cu impozitarea aşa-numita taxă pe stâlp şi acum încercaţi să vă reparaţi faţă de lumea de afaceri să veniţi cu acest 5% care nu este meritul dumneavoastră, este o cerere a colegilor din zona liberală", a spus Oprea.
În final, deşi proiectul a primit critici din partea opoziţiei, documentul a fost votat şi de PDL şi de PNL, după care aceştia au părăsit sala, în semn de protest faţă de rapiditatea cu care a fost dezbătut şi votat proiectul.
Drept urmare, şedinţa Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, iar proiectele de lege privind amnistierea fiscală pentru pensionari şi mame nu au mai fost dezbătute, ele urmând să intre în discuţia senatorilor sătămâna viitoare, în sesiunea ordinară, care începe pe 1 septembrie.
Proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va fi trimis Camerei Deputaţilor , care cel mai probabil se va reuni săptămâna viitoare, tot în sesiune ordinară, mai precizează redactorul RRA.