Senatorii amână numirea celui de-al doilea reprezentant al societăţii civile în CSM
Senatul a amânat, luni, din nou validarea unui reprezentant al societăţii civile în Consiliul superior al Magistraturii. La lucrări a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
20 Iunie 2011, 19:14
Liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a cerut o pauză de consultări pentru armonizarea poziţiilor în ceea ce priveşte votul.
El a amintit că în urmă cu câteva săptămâni PD-L a contestat votul pentru validarea primului reprezentant în CSM al societăţii civile, Corina Dumitrescu.
"Acum două sau trei săptămâni CSM s-a completat sau i s-a adăugat încă o persoană. Sunt o persoană relativ neutră în această chestiune. Spun relativ neutră pentru că influenţa politică se manifestă câtă vreme noi, partidele politice, facem propunerile pentru CSM. Sunt suspiciuni la nivelul unor grupuri parlamentare în legătură cu anumite contestaţii care au avut loc sau nu au avut loc la Curtea Constituţională. Grupul liberal e în favoarea rezolvării urgente, dar cred că o consultare rapidă ar fi utilă pentru a discuta colegial dacă există sau nu există astfel de contestaţii, dacă există sau nu există intenţia de a se contesta la CC, dacă există sau nu există în termen posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională. Să fie un agrement colegial, corect între toate grupurile parlamentare", a explicat liderul liberal.
Puiu Haşoti a susţinut că trebuie verificat dacă termenul de contestatie la CCR a expirat, sugerând ca democrat-liberalii ar putea s-o reclame pe Corina Dumitrescu, ce are susţinerea Opoziţiei, după ce plenul l-ar vota şi pe cel de-al doilea reprezentat în Consiliu.
Preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, după pauza de consultări, a constatat lipsa cvorumului şi a anunţat că votul va fi reluat miercuri, la ora 12,00 - ne-a informat redactorul nostru Septimiu Roman.
Instanţe judecătoreşti desfiinţate
Tot, luni, Senatul a aprobat un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a atras atenţia că este vorba despre unele instanţe care nu funcţionează deloc sau despre altele care au un volum redus de activitate.
"Nu mai este posibil, practic, astăzi să faci un act de justiţie cu doi-trei judecători câţi sunt în schema de funcţionare a unora dintre aceste instanţe, parte dintre ele descompletate dacă ne gândim la perioade de vacanţă, la perioade de concedii, de natalitate ş.a.m.d.", a susţinut Cătălin predoiu.
La rândul său preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a apreciat poziţia flexibilă ministrului, care a fost de acord cu o desfiinţare graduală, într-o primă etapă, a 8 instanţe din 24.
"Nu numai volumul de activitate a fost luat în considerare, ci şi distanţa, precum şi căile de comunicaţie auto sau feroviar între ultima comună unde instanţa sau parchetul se desfiinţa până la instanţa care urma să preia atributele acestei instanţe desfiinţate", a apreciat Toni Greblă.
O reformă în justiţie trebuie făcută în interesul cetăţeanului, nu al justiţiei în sine sau la cererea organismelor europene - au subliniat vorbitorii.