Senat: Referendumul se va desfăşura între orele 07:00-23:00
Senatul a votat Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea referendumului, în lipsa parlamentarilor democrat-liberali.
18 Iulie 2012, 15:07
Raportul favorabil privind Legea referendumului, cu patru amendamente admise şi două respinse, a trecut cu 71 de voturi ''pentru'', nicio abţinere şi un vot ''împotrivă''.
Astfel, referendumul va fi organizat pe 29 iulie, între orele 7-23, iar pentru ca referendumul să fie validat, 9 milioane de români trebuie să se prezinte la vot, adică 50 la sută plus unu din populaţia cu drept de vot a României.
Discuţiile din plenul Senatului de multe ori tehnice, s-au purtat în mare parte, pe procedură.
Senatorul PSD, Dan Şova a cerut, invocând regulamentul, introducerea în plen a unui amendament vizând modificarea orarului de votare, de la 7:00 la 23:00. Legea prevede intervalul 8:00-20:00.
Senatorii PDL au atras atenţia că modificarea legii în vigoare putea fi făcută doar până luni.
"O să încercăm să îndepărtăm, cât se mai poate, marile suspiciuni de lezare a statului de drept în ultima perioadă în România, suspiciuni care există în străinătate şi acum ce vrem să facem, să exacerbăm această percepţie negativă care există asupra noastră", a declarat Cristian Rădulescu, liderul grupului democrat-liberal.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat că amendamentul propus de senatorul PSD, Dan Şova, prin care programul desfăşurării consultării populare este prelungit nu încalcă legile în vigoare, deciziile Curţii Constituţionale a României sau Constituţia.
"Nu are nimic neconstituţional prelungirea orarului în care se desfăşoară referendumul - dacă este de la 8,00 la 20,00 sau de la 7,00 la 23,00. E la fel de constituţional şi în prima variantă, dar şi în cea de-a doua. Este doar o chestiune de decizie politică", a susţinut el.
Senatorii PDL au lipsit de la vot
Senatorii PDL, după două pauze de consultări, s-au retras de la vot.
Senatorul Ioan Ghişe vedea în acest comportament încercarea de a impune un punct de vedere.
"A impune guvernului o anumită conduită pentru că aşa apreciaţi dumneavoastră adevărul, este nefiresc, aşa că din două una: dacă rămâneţi în sală, bine, vă exprimaţi opinia prin vot, dacă nu, vă rog să nu cereţi, în opoziţie fiind, ca guvernul să facă ceea ce dumneavoastră stabiliţi", a afirmat Ioan Ghişe.