Senat: Horia Gârbea şi Vladimir Simon, validaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai ICR
Senatorii i-au votat, marţi, pe Horia Gârbea şi pe Vladimir Simon în funcţiile de vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român, în urma avizelor pozitive formulate în comisiile reunite de cultură şi politică externă.
Articol de Alina Stănuţă, 18 Septembrie 2012, 15:17
Numirea de, marţi, a vicepreşedinţilor Institutului Cultural Român, Horia Gârbea şi pe Vladimir Simon, are loc la o săptămână de la votul în plen, care a consfinţit, fără audieri, preluarea preşedinţiei ICR de către Andrei Marga.
Horia Gârbea, propus de PSD-PNL, este dramaturg şi publicist, preşedinte al filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, iar Vladimir Simon, propus de PDL, este reprezentantul României în cadrul Comitetului de Management al programului "Cultura" al UE.
În cadrul audierilor din comisii, senatorul liberal Mircea Diaconu a susţinut că schimbarea conducerii ICR nu va atrage modificarea misiunii Institutului Cultural Român de promovare a culturii române în străinătate.
"Nimeni nu e de neînlocuit. A murit Caragiu şi de a doua zi s-a jucat. Şi, apropo de marii dumneavoastră înaintaşi, care şi-au dat demisia şi s-a schimbat garnitura. Nu e nicio problemă în privinţa asta. În România sunt atat de mulţi oameni de calitate, pricepuţi, încât niciodată nu vom rămâne în acest gen de pană", a declarat Mircea Diaconu.
Important este ca activitatea noii conduceri a ICR să fie una notabilă - a atras atenţia
Senatorul PDL, Radu F. Alexandru, a declarat că "important este ca activitatea noii conduceri a ICR să fie una notabilă".
"Mircea, s-a jucat teatru şi a doua zi după înmormântarea lui Toma Caragiu. S-au montat spectacole şi după ce Liviu Ciulei a părăsit scena. Performanţele lor sunt de neegalat, şi eu vă doresc, stimaţi vicepreşedinţi, în visul pe care ni l-aţi mărturisit, încercaţi să egalaţi, să vă apropiaţi cât mai mult de performanţele celor care au condus până ieri ICR-ul", a declarat Radu F. Alexandru.
Săptămâna trecută, senatorii au votat în plen numirea liberalului Andrei Marga în funcţia de preşedinte al ICR, fără ca acesta, aflat în străinătate, să mai fie audiat în comisii.
Numirea noii conduceri vine la finalul mai multor luni de tensiuni cu privire la soarta Institutului. Acesta a fost trecut din subordinea Preşedinţiei, în cea a Senatului, iar principiile de funcţionare trasate de Senat au fost contestate de fosta conducere, care a demisionat luna trecută.
Conducerile reprezentanţelor ICR din mai multe ţări au criticat în mod repetat situaţia, devenită, spun ei, cu atât mai gravă cu cât la nemulţumirea de fond se adaugă tăierea bugetului ICR, situaţie care afectează proiectele anunţate pentru anul acesta.
Cea mai recentă demisie, anunţată la sfârşitul săptămânii trecute, este cea a conducerii ICR, din New York.