Seful misiunii FMI în România recomandă renunţarea la reducerile de taxe
Conducerea executivă a Fondului Monetar Internaţional consideră că România trebuie să continue reformele care, în opinia FMI, au condus la echilibrarea economiei şi la atragerea investitorilor.
Articol de Iulian Olescu, 11 Mai 2016, 19:12
Conducerea executivă a Fondului Monetar Internaţional a analizat raportul ultimei sale misiuni în ţara noastră şi a făcut o serie de recomandări autorităţilor.
Instituţia pledează pentru continuarea reformelor care au condus la echilibrarea economiei autohtone şi atragerea investitorilor.
În caz contrar, FMI atrage atenţia că România riscă să piardă din încrederea de care se bucură acum.
Şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, spune că mesajul principal pe care Fondul vrea să îl transmită autorităţilor române este acela că actualele condiţii bune de finanţare de care se bucură atât statul, cât şi sectorul privat reprezintă rezultatul progreselor anterioare în implementarea reformelor.
În acelaşi timp, reprezentantul FMI atrage atenţia că, printr-o încetinire sau inversare a acestor progrese, ţara noastră riscă să piardă bunăvoinţa de care se bucură din partea investitorilor.
Reza Baqir a punctat câteva aspecte pe care le consideră esenţiale, primul fiind legat de relaxarea fiscală.
În opinia FMI, aceasta a fost aplicată într-un moment când nu era necesară pentru că deja consumul creştea puternic şi, în plus, aşează datoria ţării pe o traiectorie ascendentă.
"Recomandarea noastră este ca datoria să fie plasată pe o traiectorie de reducere pentru o ajustare fiscală graduală de 0,5% din PIB anual. O modalitate ca guvenul să realizeze acest obiectiv este să se renunţe sau să se amâne celelalte reduceri de taxe programate să intre în vigoare anul viitor, până când se vor identifica măsuri compensatorii", a declarat Reza Baqir.
Reza Baqir a mai precizat că este necesar să fie accelerat ritmul reformelor structurale pentru a debloca potenţialul economiei, dar şi să fie evitate măsuri de tipul Legii dării în plată, care ameninţă stabilitatea financiară şi accesul la creditare.