Şeful CNAS ar vrea să desfiinţeze listele de aşteptare pentru bolnavii de cancer
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, declară că doreşte desfiinţarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer care au nevoie de tratamente scumpe.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Iulie 2013, 10:59
Buşoi a precizat, însă, că deocamdată, nu există posibilităţi financiare pentru acest lucru.
În prezent, pe lista de aşteptare sunt aproape 1.200 de persoane care au cerut să li se aprobe medicamente scumpe; dosarele lor sunt discutate de o comisie de oncologie la nivel naţional, formată din cei mai buni specialişti, care se întruneşte o dată pe lună, informează Agerpres.
Referindu-la bolnavii oncologici preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a anunţat că în 2012 au fost trataţi din fondurile CNAS 100.000 de pacienţi.
"Sunt 5.262 de pacienţi, potrivit ultimei estimări, în tratament cu aprobare CNAS. Sunt pacienţi cu tratament care nu necesită nicio aprobare, o categorie de pacienţi primesc aprobare de la casele judeţene şi pentru tratamentele foarte scumpe aprobarea se acordă de Comisia constituită la nivel naţional. Pe lista de aşteptare sunt 1.200 de pacienţi, durata medie de aşteptare fiind de trei luni" a spus peşedintele CNAS
Pentru ca bolnavii să nu mai aştepte până la aprobarea tratamentelor scumpe, este nevoie de 15 milioane de lei, a estimat Cristian Buşoi precizând că aceasta este una din problemele cele mai importante la care doreşte să găsească soluţii, fără a preciza însă un termen precis de rezolvare.
Pe de altă parte, membrii Asociaţiei Naţionale a Oncologilor Privaţi din România au demarat o serie de întâlniri şi dezbateri publice pe tema problemelor cu care se confruntă sistemul oncologiei medicale din ţară, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.
Criza citostaticelor, oportunităţile de finanţare sau facilitarea accesului pacienţilor la noi tratamente reprezintă principalele puncte de interes pe care medicii le vor aborda în cadrul evenimentelor organizate.
Asociaţia Oncologilor Privaţi şi-a propus ca prin derularea acestor întâlniri să găsească soluţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, mai ales în ceea ce priveşte problema lipsei citostaticelor.