Șefii de stat și de guvern din UE nu au ajuns la niciun acord privind Brexit-ul
Britanicii nu au venit cu noi propuneri, iar europenii, care au avertizat că ieşirea Marii Britanii din Uniune fără un acord ar aduce probleme enorme Londrei, vorbesc acum de "calm şi răbdare".
Articol de Amalia Bojescu, 18 Octombrie 2018, 08:52
Niciun acord pentru Brexit - acesta este rezultatul Summit-ului şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, de azi-noapte, de la Bruxelles.
Britanicii nu au venit cu noi propuneri, iar europenii - care au avertizat, în nenumărate rânduri, că ieşirea Marii Britanii din Uniune fără un acord ar aduce probleme enorme Londrei - vorbesc acum de "calm şi răbdare".
Una dintre opţiunile pentru deblocarea situaţiei ar putea fi prelungirea cu un an, până la sfârşitul lui 2021, a perioadei de tranziţie, înainte de ieşirea definitivă a Regatului Unit din Uniune.
Premierul britanic Theresa May a vorbit doar 15 minute în faţa liderilor europeni, fără a veni cu propuneri noi în privinţa Brexit, potrivit unor oficiali europeni, citaţi de Reuters.
Aceeaşi sursă spune că premierul britanic nu s-a pronunţat în privinţa unei posibile extinderi a perioadei de tranziţie a procesului de retragere.
Premierul britanic Theresa May declara înaintea întâlnirii de aseară cu liderii europeni că cele două echipe au lucrat intens pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa acordului şi a viitoarei relaţii dintre UE şi Marea Britanie.
Theresa May: Am rezolvat multe dintre problemele din acordul de retragere. Rămâne încă în discuţie problema graniţei dintre Irlanda şi irlanda de Nord, dar lucrăm intens. Cred că putem ajunge la un acord, după cum am mai spus, acesta este nu doar în interesul Marii Britanii şi al UE.
Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, spunea că mai este nevoie de timp pentru a ajunge la un acord benefic ambelor părţi şi a făcut apel la răbdare în privinţa negocierilor.
Michel Barnier:Am lucrat foarte mult în ultimele săptămâni cu delegaţia britanică pentru a ajunge la o înţelegere, însă nu am reuşit să cădem de acord. Brexitul trebuie să fie pentru toată lumea şi pe toate temele, inclusiv pe subiectul privind Irlanda şi Irlanda de Nord, deci avem nevoie de mai mult timp şi vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni cu calm şi răbdare.
România a fost reprezentată aseară la discuţii de preşedintele Klaus Iohannis, care a reafirmat sprijinul ţării noastre pentru un acord de retragere cât mai curând posibil ordonat şi previzibil privind Brexit.
Şeful statului a subliniat că ţara noastră îşi doreşte încheierea unui acord cât mai cuprinzător privind relaţiile viitoare şi identificarea unor noi modalităţi de colaborare între cele două părţi, în domenii precum securitatea, apărarea şi politica externă.