Şefii Comisiilor de cultură din Cameră şi Senat, despre ziua de 15 ianuarie
Președinții Comisiilor de cultură din Camera Deputaților și Senat, Gigel Știrbu și Radu Cosmin Preda, au transmis mesaje de Ziua Națională a Culturii, sărbătorită la 15 ianuarie.
Articol de Radiojurnal, 15 Ianuarie 2018, 09:53
Cultura trebuie sărbătorită în fiecare zi, spune preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, în mesajul transmis prin intermediul Radio România Actualităţi, de Ziua Culturii Naţionale.
"Cultura românească trebuie sărbătorită în fiecare zi, în fiecare clipă, pentru că nimic nu se compară cu acea linişte şi acea mulţumire pe care fiecare dintre noi o trăim atunci când ieşim dintr-o sală de teatru, după vizionarea unei piese pe care am gustat-o din plin, jucată de marii actori ai României. De aceea cred că spiritualitatea şi cultura românească trebuie să existe în fiecare zi, în inima şi în sufletul românilor, pentru că, în definitiv, sunt cei doi piloni ai continuităţii noastre de milenii pe aceste meleaguri", a spus Gigel Ştirbu.
Manifestările organizate în acest 15 ianuarie trebuie să marcheze nu doar importanţa limbii române, ci şi cei 100 de ani de la Marea Unire, spune, în mesajul său, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Radu Cosmin Preda.
"Cultura trebuie să se ridice la un nivel care să ne arate maturizarea României, a României Mari, până la urmă. Cu siguranţă, Ziua Culturii poate să fie un nou început pentru tot ce înseamnă eveniment cultural în ani de sărbătoare, în anul în care ne gândim cu pioşenie că au trecut deja 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia şi de la readucerea şi reaşezarea la matcă a tuturor provinciilor româneşti, fie că vorbim de Bucovina, fie că vorbim de Moldova, fie că vorbim de toate celelalte părţi care au alcătuit România Mare", a susținut Radu Cosmin Preda.
Manifestări festive de Ziua Culturii Naţionale
Astăzi este Ziua Culturii Naţionale, care se sărbătoreşte de opt ani în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu.
În ţară şi în străinătate au loc o serie de manifestări festive - simpozioane, lansări de carte, concerte şi slujbe de pomenire, la împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului naţional.
Academia Română organizează simpozionul "Cultura română la ceas aniversar - Centenarul Marii Uniri", la care vor participa importanţi oameni de cultură şi reprezentanţi ai statului.
Un alt eveniment semnificativ este ceremonia de decorare a Filarmonicii "George Enescu".