Sediul MAE , ţinta nemulţumirilor privind votul din străinătate
La Bucureşti câteva sute de persoane au protestat aseară în faţa sediului Ministerului de Externe, nemulţumite de felul în care s-a votat în străinătate.
Articol de Ciprian Sasu, 03 Noiembrie 2014, 08:28
La rândul său, conducerea Ministerului de Externe, susţine că de vină pentru încetinirea procesului de votare sunt declaraţiile pe propria răspundere care au trebuit completate de votanţi.
Biroul Electoral Central a lansat Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a se întâlni mâine pentru a pune la punct detaliile privind procesul de votare din diaspora.
Potrivit redactorului RRA, imediat după ora 21:00 câteva sute de persoane s-au adunat în faţa MAE, nemulţumite de închiderea urnelor în străinătate, în condiţiile în care erau români care nu apucaseră să voteze.
Animaţi de mesajele venite pe reţelele sociale, protestatarii au cerut demisia ministrului Titus Corlăţean.
Protestul a fost paşnic şi nu a fost nevoie de intervenţia jandarmeriei, după cum ne-a transmis reporterul Daniela Mănuţă.
Într-o primă reacţie, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a explicat pentru Radio România Actualităţi câteva din cauzele sincopelor la votul din străinătate.
"Birourile secţiilor de votare se formează nu doar cu unul sau doi diplomaţi pe care îi punem la dispoziţie în ambasade, ci şi cu reprezentanţii partidelor politice, desemnaţi în birourile secţiilor de votare şi din păcate vreau să vă spun că au fost cazuri în care reprezentanţii aceştia nu au fost prezenţi şi în consecinţă au fost mai puţine ştampile puse la dispoziţie", a arătat Corlăţean.
Reprezentanţii BEC admit că au existat o serie de disfuncţionalităţi şi tocmai de aceea au propus o întâlnire cu MAE pentru a căuta soluţii în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin.
"BEC a adresat MAE invitaţia de a participa la o întâlnire cu membrii BEC la sediul acestuia în data de 4 noiembrie 2014, ora 12:00", a anunţat, Marian Muhuleţ, purtător de cuvânt al acestei instituţii.
Anul acesta s-a înregistrat un număr record de votanţi în străinătate.
Cifra de peste 154.000, conform numărătorii făcute la ora 23:00, ora României, este deja mai mare faţă de cei aproape 150.000 de români care au votat în diaspora la alegerile prezidenţiale din 2009.