Şedinţă specială a Guvernului privind organizarea recensământului populaţiei şi locuinţelor
Sunt trei acte normative, pe care Executivul urmează să le adopte astăzi şi care vor reglementa, inclusiv financiar, desfăşurarea recensământului, programat în perioada februarie-iulie.
Articol de Andrei Şerban, 31 Ianuarie 2022, 08:25
O şedinţă specială de guvern este convocată, în această dimineaţă, pentru a trasa coordonatele în care se va desfăşura recensământul populaţiei şi locuinţelor, amânat anul trecut din cauza pandemiei.
Sunt trei acte normative, pe care Executivul urmează să le adopte astăzi şi care vor reglementa, inclusiv financiar, desfăşurarea recensământului, programat în perioada februarie-iulie.
Şi până la jumătarea lunii mai, pentru prima dată, vom putea participa direct la proces, printr-o procedură de autorecenzare.
În plus angajaţii care vor folosi această procedură ar urma să primească o zi liberă plătită, potrivit unei ordonanţe din 2020.
Totul se va desfăşura sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică.
Prima hotărâre, pe care Guvernul vrea să o adopte astăzi, stabileşte formele în care vor arăta chestionarele, pe care funcţionarul le va completa în timpul recensământului.
Este vorba de chestionarul pentru locuinţe, cel pentru persoane şi cel pentru spaţiile comune de locuit, cum ar fi căminele studenţeşti şi hotelurile.
Un alt act normativ se referă la modul în care ministerele şi alte instituţii publice vor transmite datele privind recensământul Institutului Naţional de Statistică. Şi a treia hotărâre stabileşte bugetul şi cheltuielile care vor fi permise pentru desfăşurarea recensământului.
Fiecare funcţionar va fi plătit în funcţie de numărul de chestionare pe care le va completa.
Pentru chestionarele persoanelor va primi 7 lei, iar pentru cel al locuinţelor - 3,5 lei.
Funcţionarii care se vor deplasa în oraşe şi comune izolate sau care se întind pe suprafeţe mari vor primi 9 lei pentru chestionarul persoanei şi 5 lei pentru cel al locuinţelor şi al spaţiilor comune de locuit.
Recenzorii şefi vor primi 6.000 de lei, iar coordonatorii de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor vor primi între 4.500 şi 8.000 de lei, în funcţie de mărimea unităţii teritoriale de care vor răspunde.