Şedinţa solemnă a Parlamentului, marcată de protestele revoluţionarilor
În timpul discursului lui Petre Roman, mai mulţi revoluţionari şi-au exprimat nemulţumirea de la balcoanele sălii de plen că nu au fost lăsaţi să îşi exprime punctul de vedere în timpul dezbaterilor.
Articol de Iulia Gherman, 17 Decembrie 2014, 13:47
La Bucureşti a avut loc azi, şedinţa solemnă a Parlamentului României, la 25 de ani de la Revoluţie.
În discursul adresat plenului reunit al Parlamentului, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că trecerea României la o societate liberă şi democratică, la economia de piaţă şi la statul de drept a fost mult mai grea decât anticipau românii acum 25 de ani.
Preşedintele Senatului a numit şi realizările României în această perioadă, între care integrarea în NATO şi Uniunea Europeană.
"Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără curajul celor care au ieşit în stradă acum 25 de ani pentru a înfrunta, fără nicio apărare, represiunea criminală a regimului totalitar. Fără jertfele grele date de poporul român în acele zile de decembrie, noi, astăzi, nu am fi fost aici", a spus Tăriceanu.
Zgonea: Cine nu îşi cinsteşte trecutul nu este demn de prezent
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre importanţa păstrării unei memorii vii pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.
"Aşa cum spuneau marii înaintaşi pe care i-a avut această ţară, nu există o datorie mai sfântă pe pământ decât iubirea de neam şi de ţară şi respectul faţă de trecutul ei. Cine nu îşi cinsteşte trecutul nu este demn de prezent şi, mai ales, de viitorul acestei naţiuni", a subliniat Zgonea.
Deputatul PNL Petre Roman a vorbit de la tribuna Parlamentului şi în calitate de participant direct la Revoluţia din decembrie 1989.
"România este o ţară aflată într-o situaţie net incomparabil mai bună, dar tocmai de aceea nu ne este permis să nu vedem ce anume ne loveşte astăzi, ce anume amărăşte atâţia compatrioţi ai noştri, ce anume mai avem de făcut", a susţinut Petre Roman.
"Nu trebuie să fim naivi şi să credem că oamenii se aşteaptă la minuni din partea noastă, dar, dacă nu suntem în stare să le spunem lucrurilor pe nume, nici măcar în momentele de răscruce, nu putem să le explicăm celor care ne-au votat că alăturarea unei măsuri greşite altei măsuri greşite nu înseamnă decât să mergem necontenit într-o direcţie nepotrivită şi, dacă nu suntem capabili să le explicăm de ce sunt necesare câteodată decizii nepopulare, atunci vom continua să pierdem împreună", a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Protest al revoluţionarilor în Parlament
Şedinţa solemnă dedicată comemorării a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 a fost marcată de protestele mai multor revoluţionari, care, de la balcoanele sălii de plen, şi-au exprimat nemulţumirea că nu au fost lăsaţi să îşi exprime punctul de vedere în timpul dezbaterilor.
Înainte de a fi evacuaţi de forţele de ordine din sala de plen, ei i-au acuzat pe parlamentari că au împărţit ţara în două şi că nu şi-au respectat promisiunile faţă de români.
Roman: Se putea găsi o soluţie pentru ca revoluţionarii să ţină un discurs
Deputatul PNL, Petre Roman, a declarat că pentru revoluţionarii Dumitru Dincă şi Gheorghe Zainea se putea găsi o soluţie ca aceştia să ţină un discurs în faţa parlamentarilor, la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, transmite redactorul RRA, Petruţa Smântână.
El apreciază că cei doi s-au adresat nesăbuit în Parlament.
Deputatul liberal a menţionat că el l-a invitat pe Dumitru Dincă la şedinţa solemnă, iar Gheorghe Zainea a venit singur.
Unul dinntre invitaţii revoluţionari la evenimentul de astăzi de la Parlament , Constantin Cazacu, a declarat după ieşirea din sală, că este nemultumit de modul in care a fost tratat astăzi la Parlament: