Şedinţă solemnă a Parlamentului. "Crimele împotriva poporului român nu se pot prescrie".
Senatorii şi deputaţii şi-au amintiti momentele Revoluţiei şi şi-au exprimat regretul că, în cei 26 de ani trecuţi de atunci, nu s-au realizat toate idealurile celor care au murit în 1989.
Articol de Cristian Bâcâin, 22 Decembrie 2015, 08:51
22 decembrie este ziua în care, acum 26 de ani, Revoluţia începută la Timişoara, a ajuns în toată ţara. Este ziua care a însemnat sfârşitul regimului comunist.
Oamenii care au murit atunci şi care au făcut ca dicatura condusă de Nicolae Ceauşescu să fie alungată, sunt comemoraţi şi astăzi.
În Bucureşti sunt restricţii de trafic, dimineaţa, în zona pieţei Revoluţiei, pe strada General Berthelot şi pe Calea Dorobanţi în faţa TVR. Ieri Cimitirul Eroilor Revoluţiei, a fost neîncăpător.
Lacrimi, lumânări şi coroane de flori, în Piaţa Universităţii şi la mormintele celor căzuţi în Decembrie 1989 au marcat memoria acelor zile.
A fost şedinţă solemnă şi în Parlament, ca în fiecare an, pentru omagierea celor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989 şi care au făcut ca ţara să scape de dictatura comunistă.
Senatorii şi deputaţii şi-au amintiti momentele Revoluţiei şi şi-au exprimat regretul că, în cei 26 de ani trecuţi de atunci, nu s-au realizat toate idealurile celor care au murit în 1989.
Este ceea ce a spus deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, care a fost printre cei care au ieşit în stradă atunci.
"A fost o imensă bucurie atunci. Am crezut cu toţii în viitorul nostru şi cred că nu am greşit foarte mult chiar dacă există foarte multă nemulţumire astăzi", a spus Duvăz.
Iertarea pentru neîndeplinirea idealurilor Revoluţiei şi-a cerut şi liderul Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu.
"Statul român are obligaţia să afle adevărul"
Dar cele mai multe discursuri s-au referit la închiderea dosarelor Revoluţiei, fără ca vinovaţii pentru morţii din acele zile fierbinţi să fie cunoscuţi.
"Sunt întrebări care trebuie să îşi găsească răspuns", a declarat de la tribuna Parlamentului copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.
"Crimele împotriva poporului român nu se pot prescrie, iar statul român are obligaţia să afle adevărul. De aceea cred că Dosarul Revoluţiei nu poate fi închis", a susţinut Gorghiu.
Închiderea dosarului Revoluţiei, "o atitudine profund antidemocratică"
Redeschiderea dosarele a fost cerută şi de reprezentantul Grupului minorităţilor naţionale, Gheorghe Firczak.
"Închiderea dosarului Revoluţiei reprezintă o atitudine profund antidemocratică, incompatibilă cu poziţia actuală a ţării noastre în context internaţional", a spus Gheorghe Firczak.
Senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a făcut un apel pentru asumarea istoriei recente şi pentru ca sacrificiile tinerilor să nu fie uitate.
"Hai să ne asumăm şi pe morţii noştri cei noi, pe cei care au murit în locul nostru pentru ca noi să putem trăi în locul lor. Lor trebuie să le dăm nume şi, în clipa în care le dăm nume, va trebui dă le dăm şi socoteală", a afirmat Varujan Vosganian.
De la tribuna Parlamentului a vorbit şi deputatul UDMR, Márton Árpád, care a criticat momente recente spunând că, în opinia sa, reprezentanţii unor instituţii ar încălca drepturile omului.
"Mă nelinişteşte când văd acţiuni ale unor reprezentanţi ai unora dintre puteri care încalcă drepturile şi demnitatea omului. Pentru asta se folosesc, printre altele, de vânturarea pericolului maghiar, ce nu a dat roade în decembrie 1989", a susţinut Márton Árpád.
Şedinţa solemnă s-a încheiat cu solicitarea parlamentarului Remus Cernea către colegi de a servi cu adevărat idealurile democratice pentru care, în decembrie acum 26 de ani, au murit oameni.