Şedinţă de guvern cu participarea preşedintelui Traian Băsescu
Prinicipalul punct pe ordinea de zi a şedinţei de guvern este proiectul Legii salarizării pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Noiembrie 2010, 11:35
Preşedintele Traian Băsescu a participat miercuri, timp de peste o oră la şedinţa de Guvern.
Premierul Emil Boc l-a asigurat pe preşedintele Traian Băsescu că dezbaterea de la Guvern, la care şeful statului a fost invitat miercuri, este una "extrem de serioasă şi importantă" pentru România.
"Am avut plăcerea să vă invit, astăzi (n.r.miercuri) , în cadrul acestei şedinţe de Guvern, în cadrul căreia vom discuta pe de o parte, teme de competenţa proprie a preşedintelui României şi mă refer aici la participarea României la Summit-ul NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie, precum şi teme-competenţe partajate între Guvern şi Preşedinţie - şi aici mă refer la aderarea la Spaţiul Schengen, acordul cu CE, FMI şi BM sau tema absorbţiei fondurilor europene, colegii noştri având pregătite materialele pentru a avea această dezbatere extrem de serioasă şi de importantă pentru România", i-a spus premierul Boc preşedintelui Băsescu.
La rândul său, şeful statului a subliniat că vrea să-i informeze pe membrii Executivului cu privire la documentul final ce va fi adoptat la Summit-ul NATO de la Lisabona, care va avea loc în perioada 19-20 noiembrie, dar şi că vrea să discute despre problemele "sensibile" din Acordul cu FMI.
De asemenea, şeful statului a precizat că va aborda şi probleme legate de aderarea la spaţiul Schengen, precum şi de relaţia dintre Guvernul României şi Comisia Europeană.
"Trebuie să stabilim politici de stopare a creşterii datoriei guvernamentale în România"
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus membrilor Executivului, în debutul şedinţei de miercuri, că trebuie stabilite politici de stopare a creşterii datoriei guvernamentale în România, în contextul în care Europa este încă în criză.
"Veţi vedea că se prefigurează intrarea în derapaj şi a altor state , ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă. Suntem în plină criză a datoriilor guvernamentale din aceste ţări şi aici va trebuie să stabilim politici de stopare a creşterii datoriei guvernamentale în România, dacă vrem să putem prefigura optimist viitorul", a declarat şeful statului.
El a adăugat că Europa este încă în criză, fapt arătat de situaţia din Grecia dar şi de ultimele evoluţii din Irlanda.
"Nu în ultimul rând, aş vrea să privim puţin la situaţia din UE, şi mă refer la ultimele evoluţii legate de Irlanda. După ce a existat Grecia, Irlanda şi alte potenţiale riscuri de stabilitatea la adresa monedei europene, ceea ce este de natură să ne afecteze şi ceea ce confirmă afirmaţiile de la sfârşitul Summit-ului de luna trecută, de la sfârşitul Consiliului, că Europa este încă în criză", a spus Băsescu.
După mai mult de o oră de discuţii, şeful statului a părăsit şedinţa de guvern.
Salarizarea unitară, pe agenda Guvernului
Principalul punct pe agenda Executivului îl constituie proiectul de Lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Referitor la Legea salarizării unitare, se va analiza varianta unei creşteri salariale de până la 15% faţă de nivelul actual şi acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 de lei.
În privinţa salariului minim, variantele aflate în discuţie sunt cuprinse între 650 şi 690 de lei, faţă de nivelul actual de 600 de lei
Conform Constituţiei, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Şeful statului prezidează şedinţele Guvernului la care participă.