Şedinţă de guvern comună România - Republica Moldova
România şi Republica Moldova au încheiat proiecte comune transfrontaliere în domeniile transporturilor de energie şi vor discuta sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Martie 2012, 09:14
UPDATE Premierul României, Mihai-Răzvan Ungureanu şi cel al Republicii Moldova , Vlad Filat, au semnat sâmbătă, la Iaşi, la finalul şedinţei comune de guvern, planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Premierul român Mihai Răzvan Ungureanu şi omologul său moldovean Vlad Filat au fost primiţi cu onoruri militare, sâmbătă dimineaţă, la Iaşi, unde se desfăşoară , la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", o şedinţă comună a celor două guverne.
La Iaşi, s-a desfăşurat sâmbătă o şedinţă comună de guvern România - Republica Moldova, prima acţiune de politică externă a actualului cabinet de la Bucureşti.
Şeful executivului de la Bucureşti şi omologul său Vlad Filat au avut şi o întrevedere tété-a-tété.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu sublinia că există proiecte comune, care trebuie repornite sau duse mai departe, şi că nu există niciun minister în cabinet care să nu poată da substanţă dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova.
În cadrul reuniunii de la Iaşi vor fi convenite o serie de proiecte comune transfrontaliere, cum sunt cele din domeniile transporturilor şi energiei, şi va fi discutat sprijinul pe care România îl acordă pentru apropierea Republicii Moldova de UE.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a exprimat convingerea că şedinţa comună de guvern va fi o întâlnire încărcată de substanţă şi va avea rezultate optime pentru ambele părţi.
Cu ocazia acestei şedinţe comune, Platforma Civică Acţiunea 2012 îi invită pe toţi cei interesaţi de viitorul celor două state să transmită un mesaj executivelor.
Doritorii sunt aşteptaţi între orele 11:00 şi 15:00, la statuia lui Mihail Kogălniceanu din Iaşi sau pe pagina de internet www.actiunea2012.ro.
Platforma Civică Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România.
Proteste în stradă
În paralel cu şedinţa comună a celor două guverne, mai multe persoane au ieşit în faţa Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi au cerut unirea Basarabiei cu România, dar au strigat şi mesaje antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Peste 100 de persoane de la Noua Dreaptă şi de la Platforma Civică Acţiunea 2012 protestează în faţa Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Protestatarii scandează: "Basarabia, pământ românesc", "Jos Băsescu", "Jos PDL", "Opriţi corupţia, iar presa să fie liberă".
Oamenii scandează în permanenţă, dând mesaje pentru premierii Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, care se află la Iaşi.
Actualul premier nu a scăpat nici el de huiduieli şi este considerat de protestatari ca fiind spionul preşedintelui ţării.
Oamenii cer în continuare ca drepturile lor să fie respectate, cer pensii decente, cer salarii decente şi doresc ca traiul lor să se îmbunătăţească pe viitor.
România semnează opt documente cu Republica Moldova
La şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova vor fi semnate opt documente bilaterale.
Printre cele opt documente care urmează a fi semnate sunt: Planul de Acţiuni privind Parteneriatul Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Acordul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, precum şi documente privind cooperarea între cele două state în domeniul protecţiei sociale, al dezvoltării regionale şi al tineretului şi sportului.
Gazoduct Ungheni- Iaşi
Unul dintre proiectele pe ordinea de zi va fi proiectul liniei electrice Fâlciu - Goteşti şi conducta de interconectare pe gaz natural Ungheni - Iaşi
Gazoductul Ungheni-Iaşi este un proiect de 20 de milioane de euro care ar trebui implementat anul acesta.
Conducta va conecta reţeaua naţională de gaze din Republica Moldova la reţeaua de transport a gazelor a României printr-o altă interconexiune decât traseul de tranzit spre Balcani al Gazprom-ului.
România şi Republica Moldova, relaţii foarte bune în domeniul culturii
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a susţinut că relaţiile dintre România şi Republica Moldova în domeniul culturii sunt la un nivel foarte bun şi pot fi caracterizate ca având mult conţinut.
"Din punctul meu de vedere, relaţiile au mers foarte bine în ultimul an. Anul trecut am semnat cu omologul meu de la Chişinău acordul între cele două ministere pentru o perioadă de patru ani de zile. Pot să vă spun că relaţiile noastre în domeniul cultural sunt cu mult conţinut", a menţionat ministrul Hunor.
Sedinţă comună de guvern va avea loc la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
În jurul orei 13,30 este programată o conferinţă comună de presă a celor doi premieri, în Aula Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii si Tehnologia Informaţiei, urmată de o întâlnire cu studenţii basarabeni, la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi".
Conferinţa comună va fi transmisă în direct de Radio România Actualităţi şi va fi preluată pe site-ul nostru.
În urmă cu o saptamană, premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, cei doi oficiali stabilind atunci că şedinţa comuna de guvern a celor doua ţări să fie organizată la 3 martie, la Iaşi.