Şedinţă "cu scântei" la CSM
Candidaţii la conducerea CSM sunt deja contestaţi, iar preşedintele CSM, Oana Schimdt Hăineală, a fost contestată imediat după alegerea sa la şefia Consiliului.
Articol de Elena Zimerman, 08 Ianuarie 2013, 09:47
Alegerea vicepreşedintelui CSM, programată pentru miercuri, este posibil să se amâne, au declarat surse judiciare.
Sursele au precizat că motivul amânării ar fi lipsa a doi judecători membri ai CSM care se află în concediu de odihnă.
Consiliul Superior al Magistraturii are programată miercuri o şedinţă pentru a alege vicepreşedintele instituţiei.
Şedinţa se anunţă una tensionată pentru că cei doi candidaţi, Cristi Danileţ şi Alina Ghica, sunt contestaţi de colegii lor judecători care i-au ales să-i reprezinte în Consiliu.
Adunarea Generală a Judecătorilor din Râmnicu Vâlcea a declanşat o procedură de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM.
Alte cereri vizează convocarea adunărilor generale în vederea declanşării procedurii de revocare a judecătoarei Alina Ghica.
Aceasta, până nu demult preşedinte al CSM, nu a întrunit vinerea trecută numărul de voturi pentru a fi aleasă în funcţia de vicepreşedinte.
Este constestată şi alegerea în fruntea CSM a procurorului Oana Schimdt Hăineală pe motiv că ar fi fost făcută într-un mod netransparent şi neprofesionist.
Uniunea Naţională a Judecătorilor susţine că va apela la toate mijloacele legale, inclusiv contestarea în instanţă, pentru ca instituţia să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei.
Iar îndeplinirea acestui rol ar fi pusă în pericol, potrivit Asociaţiei, de alegerea în funcţia de preşedinte al CSM a unui procuror supus controlului ierarhic din partea Ministerului Justiţiei.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor afirmă că alegerile de vinerea trecută ar fi avut loc cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor.
Cei trei magistraţi supuşi constestării se apără spunând că este vorba de nemulţumiri izolate şi că se respectă aceleaşi proceduri de la alegerile anterioare.