Şedinţă comună de guvern România - Republica Moldova
Premierii României şi Moldovei au stabilit organizarea unei şedinţe de guvern între cele două ţări, cât mai curând posibil.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Septembrie 2011, 13:26
Premierul Emil Boc şi omologul său din Republica Moldova, Vlad Filat, au vorbit într-o întâlnire la Palatul Victoria, despre organizarea unei şedinţe comune a guvernelor celor două state la sfârşitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie.
"În primul rând, să stabilim coordonatele unei şedinţe comune de guvern, aşa cum am stabilit împreună, în această toamnă, şi care să marcheze şi momentul implementării proiectelor noastre pe care le-am decis", a spus premierul.
La rândul său, Vlad Filat a declarat că toate proiectele bilaterale stabilite cu România au fost îndeplinite.
"Astăzi (n.r. joi) , în sfârşit, la distanţă de cinci ani, în urma unui efort consolidat, am reuşit să reîncepem negocierile oficiale în formatul cinci plus doi, în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Este o zi importantă, dar care ne pune într-o nouă fază, negocierile propriu-zise. Noi suntem pregătiţi pe fiecare domeniu cu argumente pertinente şi suficiente pentru ca aceste negocieri să aibă rezultate", a spus premierul Filat.
În cadrul consultărilor în formatul "cinci plus doi", desfăşurate, joi, la Moscova, s-a hotărît reluarea, fără precondiţii, a negocierilor oficiale în acest format, privind reglementarea problemei transnistrene.
Anunţul a fost făcut de vicepremierul moldovean, Eugen Karpov, care a catalogat această decizie drept foarte importantă.
Potrivit oficialului moldovean, următoarea întâlnire în formatul "cinci plus doi va fi una oficială şi ar urma să se desfăşoare în timpul preşedinţiei lituaniene a OSCE.
Negocierile pe tema dosarului transnistrean au fost întrerupte în 2006, informează corespondentul Radio România, Alexandr Beleavski.
România ajută Republica Moldova
Premierul moldovean, Vlad Filat, a fost primit şi de preşedintele preşedintele Traian Băsescu , la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a amintit de ajutorul în valoare de 100 de milioane de euro, nerambursabili, pe care România l-a acordat Republicii Moldova şi a spus că aşteaptă demararea unor proiecte comune.
Primul-ministru al Republicii Moldova a precizat că proiectele care vor fi finalizate până la şedinţa comună a guvernelor celor două ţări se vor semna cu acel prilej.