Securitatea, subiectul central al Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări
Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări a urmărit reducerea decalajelor între estul şi vestul Uniunii Europene, dar şi o mai mare coeziune, prosperitate şi rezilienţă în Europa Centrală şi de Est.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Septembrie 2023, 09:44
Chestiunea securităţii - ca fundament al dezvoltării şi cooperării - a fost axul central al Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care a reunit, joi, la Parlament, peste 1000 de oameni de afaceri, împreună cu decidenţi politici şi experţi din cele 12 ţări ale organizaţiei, Statele Unite, dar şi OCDE sau Banca Mondială.
Forumul a urmărit astfel reducerea decalajelor între estul şi vestul Uniunii Europene, dar şi o mai mare coeziune, prosperitate şi rezilienţă în Europa Centrală şi de Est.
Preşedintele Klaus Iohannis afirma, în deschiderea evenimentului că, în circumstanţele actuale, consolidarea conectivităţii civile, dar şi militare între nordul şi sudul regiunii este un obiectiv politic regional major.
Dezbaterile din cadrul Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări s-au concentrat pe atragerea investiţiilor, fie că este vorba despre domeniul transporturilor, cel al energiei sau domeniul digital.
"Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii". Klaus Iohannis, președintele României.
Preşedintele Klaus Iohannis arăta, în deschiderea forumului de afaceri, că pentru atragerea acestor investiţii trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a consolida şi diversifica instrumentele Iniţiativei celor Trei Mări.
"Potenţialul regiunii este enorm. Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând şi alte state membre ale Uniunii, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică. Într-adevăr, consolidând rezilienţa strategică a ţărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră rezilienţă în ansamblu", a spus președintele Klaus Iohannis.
"Iniţiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului, cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi, mai ales, pentru apărarea securităţii noastre". Marcel Ciolacu, premierul României.
Iniţiativa celor Trei Mări, care reuneşte 13 naţiuni, are un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală, sublinia premierul Marcel Ciolacu.
"Astăzi, Iniţiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului, cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi, mai ales, pentru apărarea securităţii noastre. Invazia ilegală şi total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toţi să fim mult mai uniţi, mult mai dedicaţi apărării valorilor democratice şi cu toţii solidari în construirea unei economii puternice în zonă. A unei economii care să ne unească şi să ne întărească şi mai mult", a susținut Marcel Ciolacu.
"Sunt proiecte mari de infrastructură transfrontalieră în transport, energie şi în domeniul digital, cu o valoare de peste 168 de miliarde de euro". Andrzej Duda, preşedintele Poloniei.
"Cred că regiunea noastră poate deveni un centru global pentru tehnologii digitale", arăta, la rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, unul dintre co-iniţiatorii acestei platforme, acum 15 ani.
"Împreună cu Grecia, suntem acum peste 120 de milioane de europeni întreprinzători, ambiţioşi. În momentul de faţă sunt 91 de proiecte prioritare, înregistrate în Iniţiativa celor Trei Mări. Sunt proiecte mari de infrastructură transfrontalieră în transport, energie şi în domeniul digital, cu o valoare de peste 168 de miliarde de euro", a subliniat Andrzej Duda.
"Cercetătorii cei mai mari din lume ne avertizează de cel puţin 30 de ani. Acum, totul se întâmplă mai repede şi la o scară mult mai amplă decât se previziona: încălzirea globală, topirea gheţarilor, incendiile". John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui american pe probleme climatice.
La Forum au participat şi parteneri strategici care susţin Iniţiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania sau Statele Unite ale Americii.
Reprezentantul special al preşedintelui american pe probleme climatice, John Kerry, a subliniat în discursul său, printre altele, importanţa energiei verzi.
"Cercetătorii cei mai mari din lume ne avertizează de cel puţin 30 de ani. Şi, acum, totul se întâmplă mai repede şi la o scară mult mai amplă decât se previziona: încălzirea globală, topirea gheţarilor, incendiile. Acum câteva zile, oceanele au avut temperaturi foarte mari în Florida. Acesta a fost anul cel mai fierbinte din istorie, vara cea mai fierbinte din istorie. Şi când noi, oamenii, vom lua deciziile pe care trebuie să le luăm ca să putem trece la fapte şi de aceea vă mulţumesc pentru invitaţie", a menționat John Kerry.
La evenimentul de la Palatul Parlamentului au participat peste 1.000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri sau ONG-urilor, dar şi oameni politici. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 7 septembrie, ora 22:16:56 - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu).