Securitatea alimentară, obiectivul politicii agricole comune a Uniunii Europene
Obiectivul central al politicii agricole comune a UE este securitatea alimentară, a afirmat vineri, la o conferinţă privind soluţiile pentru ieşirea din criză, organizată de Partidul Popular European, comisarul european Dacian Cioloş.
Articol de Alina Dobrinescu, 23 Septembrie 2011, 15:32
Dacian Cioloş consideră că soluţiile pentru deblocarea creditării în agricultură şi pentru efectuarea plăţilor vor fi conturate în următoarele luni.
De asemenea, comisarul european a precizat că discuţiile de la Ministerul Agriculturii s-au axat pe modificarea Planului naţional de dezvoltare rurală.
"Discuţiile s-au axat pe dezvoltarea Planului naţional de dezvoltare rurală, mai exact pe realocarea unor fonduri pentru măsurile în cazul cărora au fost înregistrate multe solicitări. Este vorba în special de schemele pentru crescătorii de păsări şi porci", a declarat Cioloş.
În ceea ce priveşte alocarea ajutoarelor sociale în agricultură, Dacian Cioloş a precizat că discuţiile de la nivel european vor fi concretizate într-o propunere legislativă care va ţine cont mai mult de partea socială.
"Trebuie să găsim o soluţie juridică iar până la finalul anului 2011 vom găsi o soluţie. Va fi realizată o propunere legislativă care să ţină cont şi de partea socială. Se poate ajunge la aceeaşi sumă stabilită pentru această politică", a adăugat Cioloş.
De asemenea, suma de 4,5 miliarde euro a fost alocată la nivel european cercetării şi inovării în agricultură, iar o propunere legislativă în acest sens va fi prezentată de Comisia Europeană (CE) în 12 octombrie 2011, a mai spus comisarul european pentru agricultură.
"Sectorul agroalimentar şi producţia agricolă au nevoie să fie susţinute de o cercetare şi inovare aplicată. Din acest motiv, pentru agricultură am delegat 4,5 miliarde euro pentru cercetare şi inovare. CE va prezenta în 12 octombrie o propunere legislativă. Dezvoltarea în acest mod este politica viitorului", a declarat Cioloş.
Totodată, Cioloş consideră că o politică adaptată a statului în agricultură este necesară pentru depăşirea crizei.
"Dincolo de subvenţii, va trebui să susţinem un sistem de bună funcţionare a pieţei. Nu mă refer la intervenţii brutale în piaţă din punctul de vedere al administraţiei. E nevoie de un echilibru în situaţii de criză", a punctat Dacian Cioloş.