Secţia de procurori "să iniţieze propunerile pentru funcţiile cheie din Ministerul Public"
Preşedintele CSM, Oana Schimdt-Hăineală, a declarat că din punctul de vedere al Secţiei pentru procurori, această structură trebuie să iniţieze propunerile pentru funcţiile cheie din Ministerul Public.
Articol de Radio România, 25 Ianuarie 2013, 17:44
Ca reacţie la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schimdt-Hăineală, a declarat, vineri, pentru Radio România, că poziţia CSM a fost dintotdeauna ca propunerile pentru funcţiile cheie din Ministerul Public să fie iniţiate de Secţia pentru procurori după un mecanism simetric celui prin care este numită conducerea Instanţei Supreme.
"Dintotdeauna punctul de vedere al Secţiei pentru procurori, îmbrăţişat şi de plenul CSM, a fost ca propunerile pentru funcţiile cheie din Ministerul Public să fie iniţiate de către Secţia pentru procurori a CSM, după un mecanism simetric celui prin care sunt propuşi spre a fi numiţi preşedintele, vicepreşedintele şi şefii de secţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ", a spus şeful CSM, Oana Schimdt-Hăineală.
Până în momentul de faţă, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, nu a comentat propunerea avansată de preşedintele Băsescu.
Preşedintele propune ca procurorii şefi să fie selectaţi de CSM
Preşedintele Traian Băsescu propune ca procurorul general al României şi procurorul şef al DNA să fie selectaţi de CSM, iar candidaturile să fie acceptate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.
Şeful statului a mai subliniat că CSM este un organism neutru şi în acest fel s-ar elimina suspiciunile privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.
Legislaţia în vigoare prevede că procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Preşedintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu-Mihail Niţu, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.