Secretarul general adjunct al NATO critică Rusia pentru exerciţiile militare în Marea Neagră
Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a criticat Rusia pentru exerciţiile sale militare în Marea Neagră.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 August 2016, 19:14
Acesta a precizat că, deşi Alianţa are canale de comunicare cu Rusia, nu prea există opinii comune.
Reporterul RRA, Carmen Gavrilă, l-a întrebat pe secretarul general adjunct al NATO care sunt şansele ca propunerea României de creare a unei flote NATO în Marea Neagră să se concretizeze, ţinând cont de faptul că Bulgaria a precizat deja că nu va participa.
Alexander Vershbow: Mai e nevoie de lucruri, dar sunt optimist că se va ajunge la o înţelegere privind politicile noastre de descurajare şi apărare în general. Poate că ideea specifică privind flota care a intrat prematur în spaţiul public a creat nişte dificultăţi, dar cred că esenţial e să găsim un set de măsuri care să ne îmbunătăţească reacţia. Acestea ar include o abordare mai sistematică în ce priveşte antrenamentele şi exerciţiile în Marea Neagră, care să asigure că poziţionarea Forţelor Navale NATO, care deja sunt prezente în Marea Neagră, va fi pe o bază mai sistematică decât până acum, dat fiindcă ruşii au schimbat balanţa de putere în regiune, prin comasarea de forţe în Crimeea. Cred că ar mai fi nevoie de măsuri suplimentare în ce priveşte spaţiul aerian, mai precis întărirea operaţiunilor de poliţie aeriană. Toate aceste idei sunt în discuţie. Militarii NATO urmează să ne ofere sfaturi şi opţiuni concrete. Cred că vom găsi o abordare comună.
Reporter: Poate NATO în chestiunea migraţiei să ajute Uniunea pentru securizarea graniţelor externe, mai ales în sud?
Alexander Vershbow: Am arătat în operaţiunea noastră maritimă din Marea Egee că putem ajuta instituţii europene ca Frontex să controleze migraţia ilegală şi, cel puţin indirect, putem ajuta la controlul mai eficient al graniţelor şi al traficului ilegal, care a dus la problema migraţiei ilegale. Putem face asta şi în alte părţi ale Mediteranei. La Summitul de la Varşovia am decis să fim gata să sprijinim operaţiunea Sophia a Uniunii, prin monitorizarea migraţiei ilegale şi prin asistenţa pe care o oferim gărzii de coaste libiene, să îşi controleze mai bine graniţele. Dimensiunile problemei sunt interconectate, iar NATO poate ajuta printr-un rol de sprijin, dar fără să preia funcţiuni de securitate internă, care sunt dincolo de mandatul tradiţional al NATO.
AUDIO Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. Reporter: Carmen Gavrilă