Sebastian Lăzăroiu:UDMR este o formaţiune tolerată în forma în care este
Este nevoie de o nouă lege a partidelor politice, cu puţine reglementări, este de părere consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Articol de Simona Mihăescu, 26 Aprilie 2011, 08:58
La 15 de ani de la promulgarea actului normativ care reglementează activitatea partidelor,Sebastian Lăzăroiu consideră că este nevoie, în momentul de faţă, de o nouă Lege a partidelor politice, care să aibă însă mai puţine reglementări, pentru că partidele sunt asocieri libere de cetăţeni, deci nu trebuie reglementate foarte strict.
"Mai puţine reglementări, dar reglementările alea să fie şi urmărite. Mai simplă legea, dar mult mai strictă şi chiar cu sancţiuni. Adică un partid care, de pildă, abuzează şi nu respectă regulile ar trebui, la un moment dat, desfiinţat', a declarat Lăzăroiu pentru Agerpres, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la promulgarea Legii partidelor politice.
În opinia consilierului prezidenţial, votul uninominal a slăbit partidele şi încurajează migraţia politică, pentru că parlamentarii consideră că trebuie să răspundă doar în faţa alegătorilor din colegiul lor, nu şi în faţa şefului de partid.
Totuşi, consilierul prezidenţial consideră că o astfel de formă a legii nu ar trece, cel mai probabil, de Parlament.
"Partidele întotdeauna vor să aibă libertate mare, să nu fie constrânse şi ele îşi fac statutul acela cu reguli, dar preferă tot timpul să aibă posibilitatea să calce şi pe lângă', a spus Lăzăroiu".
Consilierul prezidenţiale a făcut referiri directe şi la UDMR, despre care a spus că este o "formaţiune tolerată".
"Este adevărat că şi UDMR este o formaţiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată şi cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă. Şi apare şi povestea cu relaţiile interetnice şi atunci nimeni nu a încercat, dar, în mod normal, UDMR poate fi uşor contestat în instanţă. (...) UDMR a apărut ca o nevoie a unei comunităţi etnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are în politică, deşi nu este un partid", a spus Sebastian Lăzăroiu.
UDMR este constituit "foarte ciudat"
"Poate că nu este rău că s-a construit aşa. Probabil că, în timp, nu ştiu când se va întâmpla asta, UDMR nu va mai exista ca atare.(...)Oricum, problema este că se diminuează foarte mult şi participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici măcar pentru etnia maghiară. Probabil că în 10-15 ani, asta se va întâmpla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti", a mai spus Lăzăroiu.