Sebastian Ghiţă a depus garanţii în contul cauţiunii de 13 milioane euro
Sebastian Ghiță a despus garanții constând în bunurile unei societăţi controlate de el, iar procurorii urmează să analizeze dacă le acceptă.
Articol de Simona Uţă, 11 Aprilie 2016, 17:13
Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat în cursul zilei de luni la sediul DNA din Ploieşti, unde a depus garanţii mobiliare şi imobiliare în contul cautiunii de 13 milioane de euro stabilită de procurori în dosarul în care acesta este acuzat de mai multe infracţiuni, între care şantaj, folosire de informaţii nedestinate publicităţii şi dare de mită, au declarat surse din avocatură.
Este vorba despre bunurile unei societăţi controlate de parlamentar, pe care procurorii urmează să le analizeze şi să anunţe dacă le acceptă drept garanţie sau nu.
La ieşirea din sediul DNA, deputatul a refuzat să facă declaraţii, invocând restricţiile impuse de măsura controlului judiciar, care îi interzic să facă orice fel de aprecieri referitoare la dosarul în care este anchetat.
Măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost dispusă de procurorii DNA Ploieşti la data de 31 martie, după ce Camera Deputaţilor a respins cererile privind reţinerea şi arestarea parlamentarului.
Conform unui comunicat de presa emis de DNA, "inculpatul va depune până la data de 6 aprilie 2016 o cauţiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor şi lichidităţilor băneşti - cu excepţia terenurilor şi clădirilor neevaluate în bani - declarate de inculpat în ultima sa declaraţie de avere înregistrată la Parlamentul României - Camera Deputaţilor) ori va constitui o garanţie reală mobiliară sau imobiliară în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnata pe numele inculpatului, la dispozitia Direcţiei Naţionale Anticorupţie".
În acelasi dosar mai sunt cercetaţi penal procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihailă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Aceştia sunt acuzaţi că au permis accesul deputatului la informaţii dintr-un dosar care nu erau destinate publicităţii, scopul constând în zadarnicirea unei anchete penale, dar şi în protejarea intereselor unor persoane şi firme cercetate în cauza respectivă.