Se reiau discuţiile la Legea insolvenţei personale
Deputaţii din Comisia juridică discută, astăzi, pe fond, proiectul PSD privind legea insolvenţei persoanelor fizice, după ce au analizat, ieri, punctele de vedere exprimate de instituţiile de specialitate.
Articol de Constanţa Comănici, 27 Ianuarie 2015, 08:09
UPDATE ora 12.00 Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor continuă dezbaterea, pe articole, asupra proiectelor de lege privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, document iniţiat de deputatul PSD, Ana Birchall.
Până la această oră a fost adoptat titlul legii şi definite noţiunile de creditor înrudit şi plen pentru rambursarea datoriilor.
La dezbaterii participă şi reprezentanţii instituţiilor specializate în domeniul insolvenţei.
Liberalii au solicitat ieri dezbaterea şi adoptarea în regim accelerat a unui document legislativ, care să reglementeze insolvenţa personală, chiar în cursul acestei săptămâni într-o sesiune parlamentară extraordinară.
Parlamentarii puterii susţin însă că proiectul de lege nu trebuie adoptat în grabă, informează redactorul RRA.
Potrivit proiectului, datornicii şi-ar putea declara falimentul personal, ceea ce ar însemna că executările silite se suspendă, iar pe durata insolvenţei nu se acumulează dobânzi penalizatoare.
Persoana intrată în faliment va raporta cheltuielile personale unui administrator judiciar, care are drept de veto în privinţa utilizării veniturilor.
Politicienii susţin că adoptarea cât mai rapidă a acestui act normativ, considerând că incapacitatea tot mai multor cetăţeni de a-şi achita creditele la bănci, ar putea deveni o problemă socială.
FMI, care soseşte astăzi, la Bucureşti, pentru a treia revizuire a acordului stand-by cu România, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu legea falimentului personal.
Fondul le-a trimis deputaţilor o scrisoare în care precizează că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate o astfel de lege poate avea influenţa negative asupra pieţei financiare.
Creditorii internaţionali, îngrijoraţi de o posibilă convertire
De altfel, conform unui document publicat în presă, FMI şi BM şi-ar fi exprimat îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din parlament, privind convertirea creditelor din valută în lei la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar putea reprezenta un risc la adresa scopului autorităţilor de a întâri stabilitatea sistemului financiar.
În aceeaşi scrisoare, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali arată că în cazul legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice, discutată în aceste zile în parlament, este nevoie de un studiu de impact, de consultare a tuturor părţilor interesate şi de crearea suportului instituţional prealabil, dar şi de folosirea experienţei din alte state ale UE unde au fost adoptate recent acte normative similare.
Şi Consiliul Superior al Magistraturii precizează, într-un comunicat, că este nevoie de un studiu de impact înainte de elaborarea legii privind insolvenţa persoanelor fizice pentru a stabili care sunt instanţele care vor prelua aceste cauze.