Se negociază disponbilizările de la CFR
Sindicaliştii de la CFR ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de planul conducerii de disponibilizare a personalului de la Căile Ferate Române.
Articol de Diana Domenico, 23 August 2010, 10:22
După protestul spontan de săptămâna trecută al angajaţilor de la CFR, care cereau ministrului transporturilor, Radu Berceanu, renunţarea la planul de disponibilizări, sindicatele Căilor Ferate sunt chemate, luni, la negocieri.
Reprezentanţii angajaţilor sunt nemulţumiţi de planul conducerii de disponibilizare a personalului.
Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea protestelor, dacă nu se va renunţa la planul de disponibilizare a angajaţilor CFR şi la măsura de intrare în şomaj tehnic.
Această decizie deja se aplică, iar toţi salariaţii vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, până la sfârşitul anului.
Pe parcursul acestei perioade, salariul va fi diminuat cu 25 de procente.
"Disponibilizările nu rezolvă situaţia pierderilor"
Vicepreşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Sultana, spune că varianta disponibilizărilor nu va rezolva situaţia pierderilor cu care se confruntă cele trei companii, administraţia având sarcina de a implementa măsuri pentru creşterea numărului călătorilor şi a clienţilor, în cazul CFR Marfă, şi pentru asta ar trebui să investească în infrastructura feroviară.
"Trebuie să fim cerebrali, să facem o analiză corectă şi concretă a situaţiei să vedem ce se întâmplă, pentru că disponibilizarea de personal în cele trei societăţi a fost făcută de ani de zile şi n-a fost nici o rezolvare economică a situaţiei celor trei societăţi; mai rău s-a înfundat. Înseamnă că nu asta e problema care să rezolve asta şi problemele sunt de altă factură. Dacă se trece strict şi ne impune disponibilizare noi vom informa membrii de sindicat care deja au luat hotărârea că vor înceta activitatea, se vor opri", a precizat Gheorghe Sultana pentru Radio România Actualităţi.
Pierderile înregistrate de cele trei companii sunt prea mari şi nu mai pot fi suportate.
Acestea se ridică anual la 6-700 de milioane de lei - a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care motivează astfel decizia disponibilizărilor, spunând că aceşti bani ar putea fi investiţi în modernizarea infrastructurii.
"Noi am pregătit un program care înseamnă reducerea cheltuielilor şi mărirea veniturilor în aşa fel încât să ne apropiem de o situaţie de echilibru. El nu este bătut în cuie, este o propunere din partea administraţiei, aşa cum am făcut noi calculele şi cum vedem noi soluţiile... -: Prevede restructurări, reduceri de personal? adu Berceanu: Sigur că prevede. Dacă în discuţiile cu sindicatele vom găsi şi alte soluţii de reducere mai mare a cheltuielilor, atunci sigur că o să se diminueze alte lucruri", eporter: Disponibilizarea angajaţilor CFR ar fi al doilea val de concedieri din acest an, după ce în martie alte 12.000 de persoane au rămas fără loc de muncă", a spus Radu Berceanu.
Pentru evitarea conflictului, la discuţiile de luni se vor analiza variantele administraţiei şi sindicatelor pentru eficientizarea activităţii CFR, prin creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor.
Săptămâna trecută, ministrul de resort, Radu Berceanu, declara că disponibilizările nu vor avea loc, dacă cele trei companii feroviare nu vor mai înregistra pierderi.
Disponibilizarea angajaţilor CFR ar fi al doilea val de concedieri din acest an, după ce, în martie, alte 12.000 de persoane din sistem au rămas fără loc de muncă.