Se modifică majorarea anuală a pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor magistraţilor
Guvernul a decis:creşterea salariilor din Ministerul de Interne, modificarea pensiilor speciale, plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor în primii doi ani.
Articol de Andrei Şerban, 05 August 2017, 09:08
Au fost luate decizii în mai multe domenii care privesc în mod direct diverse categorii de angajaţi: creşterea salariilor din Ministerul de Interne, modificarea de acum încolo a pensiilor speciale, plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor în primii doi ani.
S-a luat o decizie şi în privinţa ELCEN, care va fi achiziţionată de Primăria Capitalei.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că ordonanţa de urgenţă prevede ca majorarea anuală a pensiilor speciale să nu se mai facă prin raportarea la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie.
Ea a mai precizat că pensiile speciale aflate în plată nu se vor reduce şi nici vârsta de pensionare nu se va modifica.
"Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al corpului diplomatic şi consular, al Curţii de Conturi şi cel auxialiar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi ai membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor", a delarat ministrul Muncii..
Această ordonanţă de urgenţă nu se referă la pensiile magistraţilor.
Salariile poliţiştilor şi lucrătorilor din Ministerul de Interne, majorate
Şi salariile lucrătorilor din Ministerul de Interne se vor majora, cu 10% salariile poliţiştilor şi cu 15 cele ale personalului civil.
Ministrul de interne, Carmen Dan, a spus că se face un pas înainte pe drumul micşorării diferenţelor salariale ale celor care lucrează în domeniul securităţii naţionale.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului, plafonată
O altă ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern se referă la plafonarea indemnizaţiei pe care o primesc mamele care îşi cresc copiii în primii doi ani.
De la 1 septembrie, suma maximă va fi de 8.500 de lei, atât pentru mamele care se află în concediu maternal, cât şi pentru cele care vor intra în concediu după această dată.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2018 va creşte valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilităţi.
De exemplu, copiii cu dizabilităţi vor primi din ianuarie 2018, o creştere a sprijinului financiar de 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89% şi cu 28% pentru cei cu grad mediu, iar din luna iulie 2018 se va aplica o nouă majorare.
Toate aceste creşteri au fost stabilite de miniştri în sedinţa de astăzi a guvernului.