Se înființează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii
Parlamentul a adoptat în această săptămână legea care înfiintează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
Articol de Radiojurnal, 10 Iunie 2018, 08:57
Având ca acţionar unic statul român şi cu un capital social de aproape 9 miliarde de lei, fondul ar urma să includă 33 de companii de stat, printre care Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petron, Antibiotice sau Loteria Română.
Coaliţia la guvernare afirmă că fondul va ajuta la dezvoltarea României, în timp ce opoziţia a anunţat că va ataca legea la Curtea Constituţională. Detalii are Petruţa Dinu.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, iar obiectivul anunţat constă în dezvoltarea şi finanţarea de investiţii în diverse sectoare economice, dar şi administrarea activelor financiare proprii în vederea obţinerii de profit. Iniţiatorii actului normativ spun că proiectul este unul dintre pilonii programului de guvernare şi susţin că acest fond funcţionează cu succes în multe ţări ajutând economia acelor state.
Ei afirmă că investiţiile vor genera locuri de muncă şi vor contribui la creşterea produsului intern brut. Activitatea şi modul de îndeplinire a obiectivelor Fondului Suveran vor fi evaluate anual de către Ministerul Finanţelor.
"Partea importantă care urmează după ce această lege este publicată în Monitorul Oficial este modul în care se face selecţia acelui consiliu de supraveghere. Acele nouă persoane care se vor numi pe aceleaşi criterii ca în Ordonanţa 109, cea privind ordonanţa corporativă, criteriile sunt foarte importante, pentru că într-adevăr acei oameni trebuie să fie oameni care să aibă experienţă de piaţă, iar statul nu poate numi mai mult de două persoane în acest board de 9 supraveghetori, să spunem, ai acestui fond suveran", a spus ministrul Eugen Teodorovici.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ, însă, având în vedere sesizările de neconstituţionalitate anunţate de opoziţia parlamentară, proiectul de lege va fi transmis spre promulgare abia după deciziile Curţii Constituţionale.