Se caută soluţii pentru evitarea incidentelor din spitale
Instalarea detectoarelor de fum în spitale, expertize tehnice privind starea instalaţiilor electrice, instruirea personalului şi bani mai multi pentru spitale, sunt soluţiile autorităţilor pentru spitale.
Articol de Ani Sandu, 18 August 2010, 20:54
În timp ce Ministrul Sănătăţii cere controale peste controale în spitale, autorităţile locale caută propriile soluţii pentru a evita producerea unor incidente precum cel din Bucureşti.
În context, reprezentanţii Primăriei Generale din Capitală au declarat că vor instala detectoare de fum în toate spitalele din subordine.
Primăria Capitalei va trimite o echipă de experţi să verifice instalaţiile electrice şi detectoarele de fum din toate cele 21 de spitale pe care le are în administrare.
Acolo unde lipsesc detectoarele sau sunt defecte, vor fi cumpărate unele noi.
Totul se face în regim de urgenţă, iar aparatele vor fi montate în trei săptămâni, maxim o lună, spune viceprimarul Victor Iovici.
O expertiză tehnică privind starea instalaţiilore electrice se va face în zilele următoare şi la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, preluată săptămâna trecută de Consiliul Judeţean Vâlcea de la Ministerul Sănătăţii.
În funcţie de rezultat, autorităţile vor să aloce bani acolo unde este necesar.
Preşedintele Consiliului, Ion Câlea, spune că zilele acestea se asigură că personalul spitalului este instruit cum trebuie să prevină astfel de situaţii.
"În cursul zilei de joi, o echipă de la ISU Vâlcea, din partea Departamentului de Pompieri, să instruiască tot personalul nostru în aşa fel încât să se ia toate măsurile de prevenire a fenomenelor de incendii şi explozii. Sigur, nu avem bani să cumpărăm detectoare de fum, pentru faptul că spitalul înregistrează o datorie foarte mare de 50 de miliarde de lei şi abia ne ocupăm acum de asigurarea resurselor financiare să procurăm ceea ce ne trebuie pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii spitalului", a spus Ion Câlea.
În Constanţa, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Dan Căpăţână, a dat asigurări astăzi într-o conferinţă că instalaţiile de aer condiţionat, cele electrice şi sanitare sunt verificate periodic de firme specializate, iar astfel nu se poate întâmpla o tragedie precum cea de la Maternitatea Giuleşti.
Ar fi nevoie însă de camere de supraveghere în spital, care vor fi montate cât de curând. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Florian Stoian, spune că deocamdată nu s-a discutat şi despre detectoare de fum.
"Cred că pe secţia nou renovată de Terapie intensivă şi pe secţia de Chirurgie Cardiovasculară există asemenea dectectoare, pe celelalte secţii, din câte cunosc, nu există. Spitalul nostru a fost construit cu foarte mulţi ani în urmă, a existat un proiect ambiţios de renovare şi reabilitare care a fost abandonat în urmă cu mai mulţi ani, a reînceput de ceva timp şi sperăm să continue", sustine Florian Stoian.
Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa a decis să interzică de săptămâna aceasta accesul jurnaliştilor în incintă, a mai anunţat astăzi directorul spitalului, Dan Căpăţână.
Motivul invocat de acesta este că a primit plângeri de la medici şi pacienţi cum că ar fi fost agresaţi de presă.