Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional
La Deveselu s-a finalizat ceremonia prin care a fost declarată operaţională componenta scutului american antirachetă din România.
Articol de Politica Romaneasca, 12 Mai 2016, 11:57
La eveniment au fost prezenţi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, premierul Dacian Cioloş, responsabili de rang înalt din administraţia Statelor Unite şi din România.
În cuvântul său, premierul Dacian Cioloş a calificat inaugurarea scutului antirachetă drept un moment de "o importanţă specială "pentru România cât şi pentru Statele Unite ale Americii cât şi pentru Alianţa Nord Atlantică şi securitatea europeană în ansamblul său".
Şeful executivului a ţinut să sublinieze că scutul de la Deveselu respectă prevederile Cartei ONU şi este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.
"Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU şi nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, întăreşte totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă şi extinde aria de acoperire şi protecţie pentru statele aliate sudice şi centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spaţiului euro-atlantic", a afirmat Dacian Cioloş.
AUDIO Dacian Cioloş
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că poate fi dat drept exemplu modul în care s-a lucrat în echipă, "la nivel transatlantic" la Deveselu, adăugând că prin sistemul Aegis Ashore a crescut capacitatea de apărare a aliaţilor europeni împotriva rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice.
Oficialul american a menţionat că vineri, încep în Polonia, lucrările pentru un alt amplasament al sistemului Aegis Ashore.
Amintim că secretarul general al NATO a fost primit în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a afirmat în conferinţa comună, care a urmat întâlnirii, că baza de la Deveselu consolidează profilul Romaniei în Nato.
Şeful satului a mai spus că Romania va solicita o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagră.
Răspunzând unei întrebări din partea Radio Romania privind comasarea de 3 noi divizii ruse la granita Alianţei, preşedintele Iohannis a afirmat că actiunile Rusiei determină autorităţile române sa ceară NATO o abordare echilibrată pe flancul estic.