Scrisoarea de intenție către FMI, la un pas de finalizare
Reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, împreună cu autorităţile române, ar putea finaliza sâmbătă, scrisoarea de intenţie pentru eliberarea următoarei tranşe din împrumut în valoare de 900 de milioane de euro.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 31 Iulie 2010, 13:45
Reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, împreună cu autorităţile de la Bucureşti, lucrează la redactarea aşa-numitei scrisori de intenţie, document în baza căruia România ar urma să primească a cincea tranşă din împrumutul de la cele trei instituţii internaţionale.
Potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, există şanse ca documentul să fie finalizat curând.
Ministrul Sebastian Vlădescu a declarat că România are nevoie de acordul cu FMI, fără de care - spune el - finanţarea deficitului bugetar ar fi imposibilă.
Totodată, Vlădescu a dat asigurări că nici cota unică şi nici sistemul de impozite şi taxe nu vor suferi modificări până la sfârşitul anului viitor.
Dialogul s-a concentrat asupra politicii în domeniul veniturilor, în condiţiile în care ţinta de deficit bugetar pe primul trimestru a fost respectată, însă datoriile pe care statul le are către firmele private sunt în creştere.
Arieratele, punctul cheie în negocierile cu FMI
Datoriile statului către firmele private se ridică la două miliarde de euro, iar arieratele rămân punctul nevralgic al discuţiilor cu Fondul Monetar.
Numărul dosarelor de insolvenţă a ajuns la 12.000, şi acest număr raportat la cele 600.000 de societăţi comerciale active înseamnă că 5% din totalul societăţilor vor intra în insolvenţă anul acesta.
'România ar putea pierde cele 20 de miliarde de euro, reprezentând fonduri europene nerambursabile, dacă nu se grăbeşte', a spus şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks.
"Lucrăm cu experţii români pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Provocarea pentru România este faptul că există o sumă foarte mare de bani la Bruxelles, dar trebuie să faceţi proiecte şi toată munca tehnică necesară pentru obţinerea acestor bani", a spus Franks.
Pentru acoperirea nevoilor României, Ministerul de Finanţe va încerca să se împrumute de pe pieţele externe, printr-o emisiune de titluri pe termen mediu în valută, pe o durată de zece ani.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an de pe piaţa internă peste 22 de miliarde de lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat, însă cu termene mult mai scurte.
Discuţiile cu delegaţia Fondului au avut în vedere analiza îndeplinirii de către România a criteriilor de performanţă asumate prin acordul încheiat anul trecut.
Dacă evaluarea finală va fi pozitivă, Consiliul director al Fondului ar trebui să supună aprobării în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 de milioane de euro.