Şcoala de vară "Cunoaşte-ţi vecinii" şi-a deschis porţile
Tinerii bursieri ai statului român din vecinătate şi din Balcani participă la şcoala de vară "Cunoaşte-ţi românii". Radio România este partener media al evenimentelui.
Articol de Cătălin Purcaru, 10 Septembrie 2013, 08:36
La Eforie Nord s-a deschis, luni, Şcoala de Vară "Cunoaşte-ţi vecinii", eveniment care reuneşte, timp de o săptămână, 120 de studenţi români din vecinătatea României.
Aceştia vor avea ocazia să audieze prelegeri susţinute de profesionişti din domenii variate, precum istorie, drept, politică externă sau jurnalism.
Conferinţele vor fi urmate de sesiuni interactive de întrebări şi răspunsuri.
Limba română, element de identitate şi unitate
Păstrarea, conservarea şi promovarea elementelor de identitate naţională reprezintă modul prin care se poate ţine aprinsă flacăra românismului.
Limba română este şi elementul de identitate şi unitate cel mai uşor de recunoscut, dar şi cel mai important din punct de vedere a simbolisticii şi forţei de promovat.
Totodată, limba română este nu doar parte a patrimoniului cultural lingvistic european, ci este integrată în instrumentul instituţional al UE.
"Este o limbă oficială a UE şi prin aceasta putem considera că toţi românii, recunoscuţi în special prin asumarea conştientă a apartenenţei la românism, dar care vorbitori fiind de limbă română, se regăsesc imediat şi implicit în acest spaţiu deschis, liber de expresie europeană a multilingvismului şi multiculturalismului", a spus Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Statul român, "obligat" să susţină identitatea naţională
Statul român este obligat să susţină identitatea naţională în comunităţile de români din străinătate, prin instrumentele pe care le are la îndemână.
"Înainte de luna decembrie nu exista în Valea Timocului nici măcar un singur minut de emisiune de limbă română pentru românii de acolo. Începând cu luna decembrie s-au introdus câteva minute,10-15 minute de emisiune la televiziunea din Bor, care erau de fapt emisiuni preluate de la televiziunea din Novi Sad, după care, cu o săptămână înainte de cea de-a doua întâlnire pe care am avut-o cu înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE am obţinut 45 de minute de emisiune, care era, de asemenea, o preluare de la televiziunea de la Novi Sad, iar după încă alte câteva săptămâni şi cinci minute de emisiune de ştiri locale", a spus Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE.
Europarlamentarul PNL, Renate Weber, le-a transmis celor prezenţi că au identitate naţională, dar şi una politică.
"În sensul în care evident aveţi propriile dvs păreri despre ce vi se întâmplă, despre zona în care locuiţi şi se întâmplă ceva, despre lumea aceasta şi ce i se întâmplă ei", a spus Renate Weber.
Radio România, punte de legătură
RADIO ROMÂNIA face parte din istoria ţării noastre din ultimii 85 de ani, o instituţie care a contribuit fundamental la păstrarea valorilor culturale ale limbii române şi constituie o punte de legătură către comunităţile de români din străinătate.
"Majoritatea dintre voi vă veţi întoarce acasă, dar aş vrea să cred că o părticică din acasă este şi aici, în România, şi pentru asta vă rog frumos, consideraţi că RADIO ROMÂNIA, după ce vă terminaţi studiile, poate fi o opţiune. Pentru că suntem într-un proces puternic de modernizare, de întinerire", a spus Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al SRR.
Peste 100 de tineri etnici români din străinătate cu rezultate deosebite atât în mediul şcolar cât şi cel extraşcolar participă la evenimentul organizat de Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni din MAE.