Schimbarea legislaţiei generează probleme pentru mii de cetăţeni moldoveni cu cetăţenie română
Într-o situaţie mai dificilă se află familiile emigrate în statele Uniunii Europene, ai căror copii s-au pomenit dintr-o dată fără acte de indentitate şi fără dreptul de a-şi continua studiile acolo.
Articol de Natalia Zaharescu, 18 Mai 2017, 18:11
Mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia României au probleme atunci când vor să obţină acte de indentitate pentru copiii minori, care nu au fost incluşi în dosarele prin care ei au dobândit cetăţenia română.
Motivul este schimbarea legislaţiei specifice, dar autorităţile române promit că vor rezolva situaţia.
Subiectul a fost discutat la Chişinău, la o dezbatere organizată de deputatul pentru diaspora, Constantin Condreanu
Într-o situaţie mai dificilă se află familiile emigrate în statele Uniunii Europene, ai căror copii s-au pomenit dintr-o dată fără acte de indentitate şi fără dreptul de a-şi continua studiile acolo, relatează Natalia Zaharescu, de la la Radio Chişinău.
Directorul unei companii de consultanţă juridică, Ion Guştiuc, a sublinat că doar la compania pe care o reprezintă s-au adresat după ajutor câteva mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia României, care au rămas însă fără dreptul de a-şi perfecta documentele de identitate sau de călătorie.
Ion Guştiuc.
Cel puţin la vreo 12 mii deja sunt într-o problemă, când nu au naştere românească, nu au paşport românesc, sau deja au aceste acte, dar lor pe pot prelungii sau reperfecta, dacă sunt expirate.
Această problemă a ajuns în atenţia Guvernul României, care a elaborat un proiect de lege pentru remedierea situaţiei, dar, deocamdată, promovarea acestui proiect este tărăgănată - a menţionat deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu.
"Din păcate, soluţioanarea propiu-zisă trenează, dar am obţinut ceea ce ne-am dorit, faptul că Guvernul s-a implicat în elaborarea unui proiect de lege, acesta urmează să fie avizat, doar că acest proiect de lege va viza un singur articol din Legea cetăţeniei române, 21/1991, or, ceea ce ne propunem noi, astăzi, la Chişinău, este să venim cu un nou proiect de lege care să vizeze mai multe articole din Legea 21/1991", a declarat Constantin Codreau.
Această situaţie a apărut în 2015, odată cu discuţiile privind aderarea României la Spaţiul Schengen, când a fost sporit controlul la eliberarea actelor.
Anterior, autorităţile române recunoşteau drepturile copiiilor, de a obţine cetăţenia românească, odată cu părinţii lor, chiar dacă la dosarul acestora nu era anexată o cerere şi pentru copii.
După 2015, Direcţia Generală de Evidenţa Persoanelor din România nu mai eliberează şi nu prelungeşte actele pentru această categorie de persoane.
Astfel, copiii cetăţenilor români sunt nevoiţi să redobândească cetăţenia română, deşi au acte de identitate româneşti.