"Schengen", războiul orgoliilor politice
Tema "Schengen" reîncinge spiritele politicienilor, care se contrazic şi prezintă propriile variante în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Martie 2013, 12:25
Totul a început odată cu declaraţiile ministrului de interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, că Germania va utiliza dreptul de veto şi va vota împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean a replicat acestor declaraţii, afirmând la rândul său, că
România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen.
Corlăţean acuză oficialul german de interese politice
"O UE construită pe un set de reguli, care trebuie respectate de toţi membri săi, reprezintă fundamentul existenţei noastre europene. Dacă noi respectăm aceste reguli, dacă noi respectăm criteriile, cu vârf şi îndesat şi cu măsuri suplimentare, cu foarte multe eforturi, cu foarte multe sacrificii, cu investiţii financiare uriaşe, atunci este dreptul nostru să fim respectaţi, este dreptul nostru ca această decizie să fie adoptată. Dacă există alte considerente politice, care - atenţie! - nu au legătură cu setul de obiective foarte clar definite de acquis-ul comunitar, de Tratatul Uniunii Europene, pentru a adera la Spaţiul Schengen, noi nu le acceptăm", a fost replica ministrului Titus Corlăţean.
Radu Stroe: Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă
La rândul lor, liberalii sunt de părere că aderarea la Schengen nu este o prioritate şi că ministrul de interne german s-a grăbit să facă această declaraţie, când, peste două zile, ar fi putut să-şi exprime opţiunea în cadrul Consiliul JAI.
"Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea să spună orice; păcat. În sistemul nostru de activitate specifică a ministerelor de Interne exista o vorbă: că trebuie să păstrezi limita legitimei apărări. Dl. ministru a depăşit limita legitimei apărări. Păcat pentru marea Germanie", a spus, luni, Radu Stroe, la Realitatea Tv.
Antonescu: Aderarea României la Schengen nu reprezintă o prioritate
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, spunea că aderarea României la Schengen nu reprezintă o prioritate.
"Cât este aderarea la spaţiul Schengen de prioritară despre asta , am mai spus că nu a fost niciodată prima prioritate a României, dar rămâne un obiectiv pentru că ne dorim acest lucru, pentru că am cheltuit foarte mulţi bani pentru că am făcut eforturi tehnice, organizatorice, diplomatice şi sigur că este un scop care trebuie atins", a precizat Crin Antonescu, luni, înaintea şedinţei USL.
Atacuri între Palatul Cotroceni şi USL
Consilierii prezidenţiali atacă dur Guvernul Ponta.
Şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu atrage atenţia asupra pericolului ca poporul român să fie "ostilizat".
"Toate guvernele nefrecventabile ale lumii, fără nici măcar o singură excepţie, îi consideră pe criticii din exterior ostili şi ignoranţi. A ostiliza poporul român împotriva Comunităţii europene, a cărei parte legitimă este, e o crimă şi o ruşine. Nu cred că există în Europa un guvern care să fie capabil să încurajeze aşa ceva", a susţinut acesta.
Ponta: România renunţă să mai solicite în Consiliul JAI subiectul aderării
România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă, a mai precizat, luni, premierul Victor Ponta. 'Nu, nu are niciun rost.
"Din moment ce Germania a anunţat oficial acest lucru, nu vreau să mergem acolo doar ca să mai luăm încă o dată act de dreptul de veto al Germaniei", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă Victor Ponta.